Petiție pentru renunțarea la Declarația 600, semnată de mii de români. Site-ul ANAF, blocat de cei care încearcă să se lamurească
Pe site-ul petitieonline.ro a fost lansată o campanie de strângere de semnături pentru renunțarea la Declarația 600. Numărul românilor care trebuie să depună declarația până cel mai târziu pe 31 ianuarie ajunge la 210.000, potrivit estimărilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Acestora ar urma să li se rețina contribuții pentru anul 2018 în funcție de câți bani au cîștigat anul trecut din activități independente.
Măsura care a creat haos și confuzie printre cetățeni a dus luni dimineața inclusiv la blocarea temporară a site-ului ANAF.
La încercarea de a accesa www.anaf.ro, apărea un mesaj în limba engleză din care reieșea că serverul a întâmpinat „o eroare internă sau o configurare greșită” și nu a putut să completeze solicitarea. Reprezentanții ANAF au explicat, pentru Mediafax, că disfuncționalitatea a intervenit pe fondul aglomerației create de depunerea Formularului 600.
Numele complet al Formularului 600 este „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”.
Introducerea sa este prevăzută în OPANAF nr. 4140/2017 elaborat în baza OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
*Ce prevede declarația
Cu începere de la 1 ianuarie 2018 li se va reține CAS persoanelor fizice care în anul fiscal precedent au obținut venituri peste nivelul salariului minim brut pe țară (1.900 lei – n.r.) din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse.
Dacă veniturile obținute în condițiile deja enunțate ajung să echivaleze cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei – n.r.), persoanei i se va reține și CASS.
„Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară”, au informat oficialii ANAF.
Obligația de a depune Formularul 600 o au doar persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Daca obțin mai puțini bani din activitățile independente, persoanele au totuși dreptul de a depune declarația în vederea asigurării în sistemele sociale.
Dat fiind volumul mare de solicitări ce ar urma să fie depuse, mai mulți analiști financiari s-au întrebat dacă ANAF are capacitatea de a le prelucra. Instituția a susținut că poate, într-o postare pe pagina sa de Facebook: ”ANAF are capacitatea necesară pentru a procesa toate declarațiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600. În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Prin comparație, în anul 2017, numai în cazul Formularului 200 ”Declarație privind veniturile realizate în România”, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili”.
*Ce spun inițiatorii petiției?
Cei care au inițiat campania de strângere de semnături pentru eliminarea Formularului 600 susțin că:
„Semnarea unei cereri de renunțare la această inițiativă care nu va favoriza statul prin permisivitatea evaziunii fiscale este urgentă căci termenul limită de depunere este și el abuziv, până la 31.01.2018. Nu e posibil să plătești impozite anticipate pentru venituri care în anul următor sunt total incerte! Votați contra furtului mascat oficial!”, scriu inițiatorii campaniei, pe siteul petitieonile.ro.
Până la acest moment, petiția a strâns peste 4.200 de semănturi.
Sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii