Petiție pentru renunțarea la Declarația 600, semnată de mii de români. Site-ul ANAF, blocat de cei care încearcă să se lamurească

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Pe site-ul petitieonline.ro a fost lansată o campanie de strângere de semnături pentru renunțarea la Declarația 600. Numărul românilor care trebuie să depună declarația până cel mai târziu pe 31 ianuarie ajunge la 210.000, potrivit estimărilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Acestora ar urma să li se rețina contribuții pentru anul 2018 în funcție de câți bani au cîștigat anul trecut din activități independente.

Măsura care a creat haos și confuzie printre cetățeni a dus luni dimineața inclusiv la blocarea temporară a site-ului ANAF.

USR - Alegeri parlamentare 2020

La încercarea de a accesa www.anaf.ro, apărea un mesaj în limba engleză din care reieșea că serverul a întâmpinat „o eroare internă sau o configurare greșită” și nu a putut să completeze solicitarea. Reprezentanții ANAF au explicat, pentru Mediafax, că disfuncționalitatea a intervenit pe fondul aglomerației create de depunerea Formularului 600.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Numele complet al Formularului 600 este „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

Introducerea sa este prevăzută în OPANAF nr. 4140/2017 elaborat în baza OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

*Ce prevede declarația

Cu începere de la 1 ianuarie 2018 li se va reține CAS persoanelor fizice care în anul fiscal precedent au obținut venituri peste nivelul salariului minim brut pe țară (1.900 lei – n.r.) din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse.

Dacă veniturile obținute în condițiile deja enunțate ajung să echivaleze cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei – n.r.), persoanei i se va reține și CASS.

„Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară”, au informat oficialii ANAF.

Obligația de a depune Formularul 600 o au doar persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Daca obțin mai puțini bani din activitățile independente, persoanele au totuși dreptul de a depune declarația în vederea asigurării în sistemele sociale.

Dat fiind volumul mare de solicitări ce ar urma să fie depuse, mai mulți analiști financiari s-au întrebat dacă ANAF are capacitatea de a le prelucra. Instituția a susținut că poate, într-o postare pe pagina sa de Facebook: ”ANAF are capacitatea necesară pentru a procesa toate declarațiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600. În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Prin comparație, în anul 2017, numai în cazul Formularului 200 ”Declarație privind veniturile realizate în România”, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili”.

*Ce spun inițiatorii petiției?

Cei care au inițiat campania de strângere de semnături pentru eliminarea Formularului 600 susțin că:

„Semnarea unei cereri de renunțare la această inițiativă care nu va favoriza statul prin permisivitatea evaziunii fiscale este urgentă căci termenul limită de depunere este și el abuziv, până la 31.01.2018. Nu e posibil să plătești impozite anticipate pentru venituri care în anul următor sunt total incerte! Votați contra furtului mascat oficial!”, scriu inițiatorii campaniei, pe siteul petitieonile.ro.

Până la acest moment, petiția a strâns peste 4.200 de semănturi.

Sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

FR 22 ianuarie 2018 at 16:07

Voi chiar nu cititi stirile? termenul de depunere s-a prelungit pana in 31.03.2018! Deci ce rost mai are acest articol si petitia?

NP 22 ianuarie 2018 at 20:07

exemplu: un PFA cu un cheosculet in varf de munte cu o varsta de peste 65 ani realizeaza din vanzari marfa catre pensionari un venit net de 5000 lei tot anul pe luna 416 lei.anul 2018 poate nu mai realizeaza atat ca au mai murit din clienti.C onform declaratiei 600 cap.111.2,sarmanul declara ca a realizat venituri sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara ,dar formularul il obliga sa’opteze’ PT PLATA CASS IN ACELEASI CONDITII PREVAZUTE PT. PERSOANELE CARE REALIZEAZA VENITURI PESTE NIVELUL SALARIULUI BRUT PE TARA ,adica 190 lei pe luna.S-a intrebat cineva cate mii de datornici va genera aceasta declaratie?

Comentariile sunt oprite