Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Interviu cu dr. Răzvan Curcă, medic oncolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În fiecare an, 1100 de oameni îngroaşă numărul bolnavilor de cancer din Alba
„Nu mă interesează să fiu cel mai bogat om din cimitir. Pentru mine contează mai mult să mă duc la culcare seara şi să pot spune că am făcut ceva minunat.”(Steve Jobs)

    În 2011, 96.955 de români au fost trataţi de cancer. Pentru fiecare bolnav în parte (nou sau vechi), Ministerul Sănătăţii a cheltuit în medie 7.756,13 lei.
În 15 ani, respectiv din 1997 până în 2011, 14.987 de cetăţeni din Alba au fost diagnosticaţi cu cancer, numărul acestora fiind în creştere. Recensământul din 2011 a înregistrat în judeţul Alba aproape 343.000 de locuitori, în scădere în ultimii 10 ani (cu un spor natural negativ, an de an). Dintre aceştia, 1100 sunt diagnosticaţi, în medie, anual, cu cancer. În 2011 au fost înregistrate 1187 cazuri noi de cancer, în medie cam 100 de bolnavi confirmaţi pe lună. Acestea sunt cifrele. Seci şi îngrijorătoare.
Cancerul se extinde din cauza modului şi mediului în care trăim
Dr. Răzvan Curcă (foto), medic oncolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, ne-a explicat că în judeţul Alba, ca şi în general în România, se înregistrează o creştere constantă a numărului de cazuri depistate, deoarece există metode mai corecte şi mai precise de diagnosticare a cancerului. Incidenţa numărului cazurilor de cancer la suta de mii de locuitori este mai mare şi pentru că în judeţul Alba există o populaţie destul de îmbătrânită, mai pasibilă de boală.
Pe baza experienţei sale de pe secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă a subliniat că în ultimii 20 de ani numărul cazurilor de cancer colo-rectal s-a dublat în rândul pacienţilor proveniţi din judeţul nostru. Dr. Curcă a explicat că dublarea numărului pacienţilor depistaţi cu cancer colo-rectal se datorează în mod special alimentaţiei defectuoase, bogate în grăsimi de tip fast-food, a diverselor E-uri din alimente, precum şi a dietei sărace în legume şi fructe proaspete. Pe de altă parte, medicul oncolog a observat că numărul cazurilor de cancer gastric este în scădere, acesta explicând că unul dintre factorii alimentari care puteau genera această boală – carnea în saramură şi afumată – a dispărut încetul cu încetul din alimentaţia de zi cu zi a cetăţenilor.
Alertă maximă este însă zona cancerului bronho-pulmonar -„O treime din cazurile de cancer înregistrate la nivel global sunt direct datorate fumatului”, a precizat medicul. În plus, la femei, primele locuri sunt ocupate în ordine de cancerele de sân şi, respectiv, de col uterin. „Mai exact, una din 10 femei de la noi este depistată cu cancer mamar!”.
“Per total, judeţul Alba este printre primele 10 din România ca număr de cazuri de cancer”, avertizează dr. Curcă. Pentru cancerul de col uterin a fost găsit un vinovat cvasi-general, respectiv infecţia cu HPV, Virusul Papilloma Uman. Până la 80% dintre femei se pot infecta cu HPV de-a lungul vieţii, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin. Femeile infectate cu HPV vor transmite foarte probabil infecţia partenerilor lor sexuali, iar aceştia o pot transmite mai departe. Din păcate, campania de vaccinare anti-HPV iniţiată de Ministerul Sănătăţii în 2008 a fost un eşec total.
Despre creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, în special în zona Transilvaniei, dr. Răzvan Curcă a subliniat că aceasta poate fi explicată tot prin stilul de viaţă şi dieta caracteristică locuitorilor din această zonă (mult mai bogată în grăsimi şi prăjeli).
Deşi Alba nu are o secţie de oncologie pentru copii, Cabinetul Judeţean de Oncologie ţine şi evidenţa acestora, deoarece toate diagnosticele puse pe această boală, în orice spital sau clinică din ţară, sunt comunicate înapoi pentru baza de date a judeţului Alba. Medicul spune că în general, din cele aproximativ 1100 de cazuri noi de cancer depistate în fiecare an, doar vreo 25 sunt copii. “În cazul acestora, perspectivele de vindecare sunt mult mai bune decât la adulţi – peste 50% dintre copii se fac bine şi au şansa la o viaţă normală”, a apreciat Curcă.
Registrul de Cancer al Regiunii Centru, la Tg. Mureş
În încercarea de a monitoriza cât mai exact situaţia cancerului în România, în anul 2007 Ministerul Sănătăţii a dezvoltat o reţea de „Registre regionale de cancer”. Cazurile de cancer din judeţul Alba sunt contorizate în Registrul Regional de Cancer Centru – Regiunea de Dezvoltare Centru, care grupează judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu sediul în Tg. Mureş. Potrivit datelor din acest registru, în regiunea Centru, între anii 1995 şi 2010 au fost înregistrate 250.000 de cazuri noi de cancer, în medie 16.500 cazuri noi pe an. Conform registrului, în 2008, în Regiunea Centru au fost înregistrate 4297 de noi cazuri de cancer. În acelaşi an au murit 5640 de bolnavi deja înregistraţi. Numărul femeilor bolnave de cancer (mamar, de col uterin) îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor. În 2008, judeţul Alba a deţinut o nefericită supremaţie în statistica realizată pe regiunea Centru, fiind pe primul loc la cancerul de col uterin, bronho-pulmonar, gastric, melanom malign şi cancer colo-rectal, cazuri nou depistate.
Diagnosticul precoce, prin „screening”, o şansă reală pentru bolnavii de cancer
O şansă pentru prezumtivii bolnavi de cancer o reprezintă diagnosticul precoce. Nici măcar factorul ereditar nu poate fi o regulă, deoarece doar aproximativ 5% dintre copiii cu părinţi diagnosticaţi cu cancer riscă să dezvolte la rândul lor boala. Cancerul nu doare. Nu doare cel puţin în prima fază, atunci când poate fi descoperit şi tratat cu succes. Dr. Răzvan Curcă spune că pentru a diminua efectele devastatoare ale acestei boli, sunt necesare programe de screening a populaţiei, în prima fază măcar pentru evaluarea stării de sănătate a cetăţenilor consideraţi cu risc de îmbolnăvire (din cauza condiţiilor de mediu, a vârstei, a dietei etc). În urma acestor teste pe grupuri ţintă, se poate întocmi o „hartă” a cancerului şi în Alba. Pe baza rezultatelor pot fi luate măsurile de contracarare a factorilor declanşatori ai cancerului. Medicul oncolog a explicat că încă nu există o „hartă” concretă a cazurilor de cancer depistate în Alba, pe regiuni geografice şi posibile cauze declanşatoare ale acestei boli incurabile. „Deocamdată mergem pe cauzele generale ale bolii: fumatul, dieta necorespunzătoare, poluarea, munca în mediul toxic”, a explicat oncologul.
Anul 2012 vine cu veşti destul de bune, măcar în privinţa programelor de screening. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a anunţat că în programul de screening pentru cancerul de col uterin se vor înscrie în acest an, pentru început, 800.000 – 1 milion de femei din grupa de vârstă 30-60 de ani iar medicina primară va primi cu 15% mai multe fonduri, pentru depistarea precoce a bolilor.
Până la implementarea (cu succes) a programelor naţionale de screening, fiecare dintre noi poate să-şi facă în mod individual testele ce descoperă (sau nu) boala. În toate laboratoarele medicale din Alba se fac teste Papanicolau, pe baza probelor recoltate de medicii ginecologi, pentru depistarea cancerului de col uterin. Mamograf există pe secţia de Radiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Medicii de familie sunt pregătiţi în acest domeniu şi vă pot îndruma în demersul de a vă verifica starea de sănătate. Iar medicii de diferite specialităţi (oncologi, gastroenterologi, urologi, pneumologi, ginecologi etc.) sunt în măsură să precizeze clar diagnosticul de cancer, în funcţie de localizarea acestuia – la plămâni, la prostată, la colon etc.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea