POARTA I a Cetăţii Alba Carolina
POARTA I a Cetăţii Bastionare de tip VAUBAN „ALBA CAROLINA” din ALBA IULIA, este primul OBIECTIV TURISTIC de pe TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII, dacă intrarea se face pe latura de est a Cetăţii. În cadrul ansamblului de fortificaţii militare defensive ale Cetăţii, POARTA I este situată la partea de jos a barbacanei ce leagă POARTA I de POARTA a II- a, în dreptul Bastionului „Sf. CAPISTRANO”. POARTA este construită din blocuri de piatră cioplită, respectiv calcar din cariera de la IGHIU.
Construcţia arhitecturală a PORŢII I relevă un studiu aprofundat atât a dimensiunilor cât şi a complexităţii formelor. Aspectul monumental este dat de cei patru pilaştri masivi articulaţi cu semicolonete inelate realizaţi în stil doric, între care se dezvoltă arcada centrală şi cele două arcade laterale. Pe verticală, deasupra arhitravei se găsesc elementele sculpturale ce formează coronamentul piramidal.
Decoraţia sculpturală îmbogăţeşte semnificaţiile estetice ale PORŢII dând monumentului distincţie şi personalitate. Dacă privim din faţă monumentul, la intrarea în Cetate, sus, pe arhitravă găsim în partea stângă statuia lui VENUS – ZEIŢA FRUMUSEŢII, în mijloc STEMA AUSTRIEI – PAJURA IMPERIALĂ BICEFALĂ ÎNCORONATĂ, iar în partea dreaptă statuia lui MARTE – ZEUL RĂZBOIULUI. Deasupra arcadelor laterale găsim patru altoreliefuri deosebite, cu teme mitologice, care personifică, în faţă pe partea stângă, pe ENEA – ÎNTEMEIETORUL MITIC AL ROMEI, iar în partea dreaptă pe HERCULE – LUPTÂNDU-SE CU ANTEU. Pe faţada din spate găsim pe partea stângă pe HERCULE – UCIGÂND LEUL DIN NEMEEA iar pe partea dreaptă pe PERSEU – CU CAPUL RETEZAT AL MEDUZEI. În ansamblul lui, monumentul este realizat în stilul Baroc cu tema iconografică inspirată din iconologia antică şi s-a dorit a fi un simbol al puterii Habsurgice în Transilvania. În faţa PORŢII se găseşte podul peste şanţul perimetral. La origine, acesta a fost construit ca pod mobil ridicător. În interiorul fortificaţiei, POARTA I avea de-o parte şi de alta câte o CAMERĂ DE GARDĂ. Astăzi mai găsim doar CAMERA DE GARDĂ de pe partea dreaptă.
Pe toată perioada asediului Cetăţii din anul 1849 (singura dată când Cetatea a fost asediată) accesul prin POARTA I a fost blocat, Poarta fiind închisă permanent iar podul mobil ridicat şi asigurat.
Întregul edificiu a fost restaurat între anii 2001-2005, iar astăzi este pus în valoare prin asigurarea integrităţii lui, prin semnalizarea şi popularizarea lui în cadrul TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII, prin iluminatul ambiental, dar şi cu ajutorul GĂRZII care face serviciul activ pe perioada SEZONULUI TURISTIC.
Daniel SABĂU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Data pentru un posibil nou tur I al alegerilor prezidențiale, anunțată de președintele Autorității Electorale Permanente
Data pentru un posibil nou tur I al alegerilor prezidențiale, anunțată de președintele Autorității Electorale Permanente Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat vineri, 29 noiembrie 2024, faptul că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 5 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte