Consilierii locali din Alba Iulia revin asupra deciziei în cazul finanţărilor de la FC Unirea 1924: se constituie parte civilă de teamă să nu li se impute 2 milioane de euro
Consilierii locali din Alba Iulia au luat act în şedinţa extraordinară de azi de prejudiciul enorm în cuantum de 8.070.000 lei (circa 2 milioane euro) constatat de procurorii DNA Alba Iulia în dosarul penal privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924, dosar aflat în fază de cercetare.
Aleşii, speriaţi de perspectiva de a fi puşi la plată în eventualitatea în care prejudiciul va fi confirmat şi de o sentinţă judecătorească definitivă, au revenit asupra deciziei luate în şedinţa din 23 decembrie 2011 de a nu se constitui parte civilă, propunându-şi să adopte o hotărâre în acest sens în viitoarea şedinţă.
*2 milioane de euro, prejudiciu-şoc pentru consilierii locali din Alba Iulia
Aleşii au reluat discuţiile în şedinţa extraordinară de marţi în urma unei noi adrese venite din partea DNA Alba în care este comunicată clar valoarea prejudiciului constatat la Asociaţia Sportivă Fotbal Club Unirea 1924 în raport cu Consiliul Local Alba Iulia, prejudiciu ce reprezintă finanţări şi cotizaţii acordate acestei asociaţii în perioada 2005 – 2011, în baza unui contract de finanţare.
„Avându-se în vedere adresa dumneavoastră nr. 478/2012 şi în interesul dosarului penal cu nr. 129/P/2011, revenim cu solicitarea ca până la data de 28 ianuarie 2012 să ne comunicaţi dacă formulaţi pretenţii civile cu privire la suma de 8.070.000 lei acordată de către Consiliul Local al municipiului Alba Iulia în perioada anilor 2005-2010 cu titlu de finanţări şi cotizaţii Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924„, se arată în adresa procurorilor DNA Alba Iulia.
*Marius Costinaş (PDL): „Dacă nu ne constituim parte civilă, vom fi buni de plată”
Consilierii locali au stabilit ca la următoarea şedinţă, fixată pentru data de 24 ianuarie, să aprobe constituirea municipalităţii ca parte civilă în acest dosar, urmând ca suma pe care o vor solicita ca pretenţie civilă să fie stabilită ulterior, în baza unui audit independent.
„La şedinţa anterioară nu ştiam nici despre ce dosar este vorba, nici despre ce sumă, lăsându-se la latitudinea noatră, a Consiliului Local, să stabilim ce pretenţii civile avem. Am spus atunci că nu ne constituim parte civilă până nu vom stabili dacă există vreun prejudiciu şi care este acela. Nici la această oră nu avem idee care este prejudiciul pentru că nici Curtea de Conturi şi nici comisia de specialitate din cadrul Primăriei nu au găsit de-a lungul timpului vreo neregulă cu privire la sumele acordate de Consiliul Local Asociaţiei de Fotbal menţionate. Avem dreptul să ne constituim ca parte civilă până în momentul citirii actului de urmărire penală în faţa instanţei. Recomandarea mea este să comunicăm DNA Alba Iulia până la data de 28 ianuarie că ne constuim parte civilă iar ulterior să comunicăm şi suma cu care vrem să ne constituim, dar numai după realizarea unui audit independent. Dacă nu ne constituim parte civilă iar instanţa va constata că prejudiciul stabilit de DNA există, atunci vom fi buni de plată„, le-a spus colegilor din CL avocatul Marius Costinaş, consilier local PDL.
*Gabriel Pleşa (PNL): „Mi se înmoaie picioarele numai când mă gândesc la suma de 8 milioane lei”
Ideea a fost îmbrăţişată mai ales de consilierii locali PNL care s-au arătat speriaţi de perspectiva ca aleşii să fie nevoiţi să plătească din propriul buzunar cele circa 2 milioane de euro în cazul în care o instanţă va constata că banii acordaţi de bună credinţă de CL Alba Iulia Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924 au fost cheltuiţi în alte scopuri. „Am aprobat acele sume de bună-credinţă, în baza unui contract de asociere legal, deci nouă consilierilor nu ni se poate găsi nicio vină. Problema este dacă acei bani pe care i-am acordat Asociaţiei au şi fost folosiţi în scopurile declarate. Mi se înmoaie picioarele numai când mă gândesc la acea sumă de 8.070.000 lei„, a spus Gabriel Pleşa, consilier local PNL. La rândul său liberalul Ioan Puican a fost de părere că aleşii din CL Alba Iulia au cel puţin o vină morală pentru că, de-a lungul mandatului lor, nu au insistat suficient să li se prezinte o situaţie privind cheltuirea banilor publici acordaţi echipei de fotbal FC Unirea prin Asociaţia menţionată, deşi la nivelul consiliului local s-a constiuit o comisie însărcinată tocmai în acest sens.
Mai puţin de acord cu demersul de a se constitui parte civilă a fost consilierul local PDL Horia Mihai Bărdaş: „Dacă ne constituim parte civilă ne punem singuri eticheta de vinovaţi. Din moment de Curtea de Conturi n-a constatat nereguli cu privire la sumele pe care noi le-am acordat şi deci nu există un prejudiciu, nu văd de ce ne-am constui paret civilă„.
*Dosar disjuns din cel al funcţionarilor de la DGFP Alba
Dosarul finanţărilor acordate din bani publici Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924 s-a născut în urma verificărilor procurorilor DIICOT Alba în cadrul dosarului “Pomponio – DGFP”. DIICOT şi-a declinat competenţa în favoarea DNA Alba Iulia din cauză că era vorba despre bani publici şi funcţionari publici.
Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul “Pomponio – DGFP” vorbeşte despre ilegalităţi grave “ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi.
Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia.
La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii