FOTO – VIDEO Masa populară de 1 Decembrie la Alba Iulia: Peste 10.000 de porții de fasole cu cârnați și varză cu ciolan, gătite de bucătari din toată țara, în frunte cu chef Scărlătescu
Românii de pretutindeni care au venit de 1 Decembrie în Orașul Marii Uniri, locul în care spiritul sărbătorii de astăzi se simte mai bine ca oriunde, au fost ospătați cu o masă populară, la care fost servite, gratuit, peste 10.000 de porții de fasole cu cârnați și varză cu ciolan, însoţite de câte o felie de pâine şi câte un pahar cu vin.
Mâncarea a fost pregătită de peste 40 de bucătari din toată țara, în frunte cu chef Scărlătescu, și a fost distribuită în caserole, în două puncte amenajate în curtea Cazarmei Militare, aflată în apropiere de Piața Cetății.
”Colegii mei au făcut două feluri de mâncare. Aici sunt 10.000 de porții în total, dar astăzi hrănim și mai mult pentru că ne-am apucat de treabă și jos în șanțuri”, a declarat chef Cătălin Scărlătescu.
Întrebat care a fost rețeta, chef Scărlătescu a omis să ne-o spună, însă pentru varza cu cârnați ne-a fost dezvăluită de unul dintre bucătari: ”Pe lângă cârnați, băgăm slănină afumată, care îi dă o aromă deosebită, mărar, foi de dafin, varză, sare și piper, dar și ardei capia și ardei iuți întregi. De ce?Pentru că ardeiul iute întreg nu dă o iuțeală stridentă, iar ardeiul capia dă o savoare ușor dulceagă. Dacă îl tăiem e prea agresiv”.
Pregătirile pentru masa populară au durat două zile, iar de 1 Decembrie bucătarii au început să gătească la ora 6 dimineața.
Oamenii au început să se strângă înainte de ora stabilită în program (14.30) și au format o coadă în fața cazarmei. Încărcați cu răbdare și civilizați, aceștia au așteptat și au intrat în grupuri, pe rând, fiind organizați de polițiștii locali. Majoritatea românilor care au venit la masa populară au preferat fasolea cu ciolan, coada fiind de două ori mai mare la punctul în care s-a distribuit acest fel de mâncare.
Printrei cei care au gustat din preparate s-a numărat și primarul municipiului Mircea Hava.
Potrivit organizatorilor, toate produsele necesare pentru festinul culinar de Ziua Națională au fost oferite de Kaufland.
https://www.facebook.com/www.ziarulunirea.ro/videos/1610528322341943/
[nggallery id=4969]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 59 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii