FOTO. Cafeneaua socială, la Alba Iulia: Șefii DSP și IȘJ, cu tinerii, despre sistemul de sănătate, educație, carieră și integrarea pe piața muncii
Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea și inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, au fost, marți, invitații celei de-a treia ediții a Cafenelei sociale și au avut ocazia să le vorbească tinerilor despre sistemul de sănătate, educație, dar și despre integrarea lor pe piața muncii, respectiv primii pași în drumul spre succes.
Organizată de tinerii social-democrați, a treia ediție a cafenelei sociale a avut loc la Social Pub 1880 din Alba Iulia, sub forma unor discuții libere, în care cei doi invitați le-au spus tinerilor că nu trebuie să ardă nicio etapă în viață, iar înainte de a primi ceva, fie din punct de vedere politic sau profesional, trebuie să ofere.
Prima care a luat cuvântul a fost șefa Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș.
”N-am ars nicio etapă a vieții. Când arzi o etapă, în carieră, în nivelurile pe care vrei să le atingi în viață, cazi de undeva de sus. E bine să treceți prin toate etapele”, a spus Marcela Dărămuș.
De asemenea, ea a adăugat că funcția pe care o deține se bazează pe experiență, iar dacă o avea la 25 de ani nu crede că putea face față.
”Altfel înțeleg acum, spre exemplu, un ordin de ministru. Să nu mă înțelegeți greșit, și anume că nu ați fi pregătiți pentru asta, dar să nu ardeți etape”, a mai spus Marcela Dărămuș.
De asemenea, ea a precizat că înainte să dețină această funcție a fost învățător, șef de catedră, director de școală, director la Casa Corpului Didactic, dar și inspector școlar general adjunct.
”Vă îndemn să aveți curaj, să nu vă subestimați. Deviza trebuie să fie: știu, pot, vreau, indiferent de ceea ce vreți să faceți”, a spus Marcela Dărămuș.
Tinerii au pus invitaților mai multe întrebări. O parte vizau care sunt primii pași pentru a deveni profesor, cum se îmbină viața profesională cu cea de familie, dar și care sunt motivele pentru ca ei să rămână în țară.
La rândul său, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, i-a îndemnat pe tineri să țintească sus și să aibă ambiții mari, precizând, de asemenea, că trebuie să aibă și răbdare.
”Este foarte important în viață să faci cât mai multe pentru tine ca om, pentru dezvoltarea personală. Niciun curs, job pe care îl faceți de-a lungul vieții nu vă strică. Trebuie, totodată, să îmbinați utilul cu plăcutul, să le faceți pe toate la timpul lor. Trebuie, de asemenea, să vă trăiți și tinerețea și să vă dezvoltați pe plan profesional în egală măsură. Este important să țintești sus, dar trebuie să aveți răbdarea necesară să ajungeți acolo, să acumulați cunoștințele și să meritați acest lucru. De ce? Nu există căi scurte, nu există sărit de etape și, dacă există, nu este sănătos. Dacă ambițiile voastre sunt mărunte, veți fi dezamăgiți și ajungeți mai jos decât ați țintit. Întotdeauna trebuie să țintiți foarte sus astfel încât, în eforturile pe care le întreprindeți zi de zi, să ajungeți, dacă nu acolo, măcar aproape acolo unde doriți”, a spus Alexandru Sinea.
La Cafeneaua socială au participat mai mulți tineri, care se află în curs de absolvire a facultății sau cu job-uri și planuri de carieră bine definite, în diverse domenii, iar directorul DSP Alba le-a transmis să încerce să fie cei mai buni în ceea ce fac, respectiv să nu treacă o zi fără să învețe ceva nou.
De asemenea, el a precizat că a avut mai multe job-uri, încă de la intrarea pe băncile facultății, când a început să câștige primii bani, amintind-și că la examenul de Bacalaureat a obținut media 9.96, fiind primul pe județ. Această performanță a obținut-o, spune el, pentru că și-a împărțit materia, a învățat-o din timp, iar apoi doar a repetat-o.
În cadrul întâlnirii s-a ridicat și subiectul privind veniturile funcționarilor publici, dar și ale celor din mediul privat. Alexandru Sinea a precizat că a venit, în urmă cu un an și jumătate, pe un salariu de 3.000 de lei, fără să știe că va fi majorat mai târziu. ”Munceam cu aceeași determinare, motivație și la fel de mult în interesul cetățenilor și atunci, la fel precum o fac acum”, a spus Sinea.
De asemenea, el i-a îndemnat pe tineri să nu-și facă un scop din a face bani, ci să aibă o viziune, iar astfel resursele financiare vor veni pe parcurs.
Tema Cafenelei sociale a fost integrarea tinerilor pe piața muncii.
”Piața muncii din România este influențată de sistemul economico-social, de cel politic dar si de mediul ambient de aceea cererea si oferta pe piața muncii au adesea tendințe diferite. Ne-am gândit că aceste aspecte trebuie dezbătute pentru a oferi studenților și tinerilor absolvenți sprijin în găsirea unui loc de muncă”, s-a arătat în descrierea evenimentului creat pe Facebook.
Evenimentul a fost organizat de președintele TSD Alba, Corneliu Mureșan și moderat de consilierul local Iulian Bunea.
[nggallery id=4754]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi