Într-un sat din Alba unic în România, în care în unele zile de vară soarele răsare de două ori, s-a realizat cea mai mare fotografie. Peste 1400 de imagini într-o ”gigapanoramă”
Peste 1.400 de imagini pentru o ”gigapanoramă”, cea mai mare imagine panoramată din România realizată la Rimetea cu masivul Piatra Secuiului.
Masivul Piatra Secuiului din comuna Rimetea este subiectul celei mai mari imagini panoramate realizate vreodată în România. Premiera aparține unui fotograf din Cluj-Napoca, care a combinat peste 1.400 de imagini pentru a realiza fotografia finală. Cel care a realizat fotografia, Szilágyi-Palkó Pál, s-a poziţionat în ziua de 31 august 2013 pe un platou vizavi de acest masiv muntos.
A folosit aparatură de ultimă generaţie şi un teleobiectiv puternic (lungime focală de 800 de mm), care au fost plasate pe un cap robotic dedicat realizării de gigapanorame. Acest cap robotic pe care este amplasat aparatul de fotografiat are rolul de a ”mişca” aparatul cu maximă precizie, astfel încât imaginile preluate să poată fi mai apoi combinate.
La Rimetea, fotograful a setat acest cap robotic să ”plimbe” în aşa fel aparatul foto încât să împartă peisajul în 1.426 de fotografii (23 de rânduri a câte 62 de fotografii). Procesul de preluare a imaginilor a durat trei ore şi 15 minute, după cum avea să povestească mai apoi fotograful de la ”Transilvanart” pentru nikonisti.ro, parteneri în acest proiect. După preluarea imaginilor pe teren, partea a doua a realizării celei mai mari gigapanorame a presupus combinarea fotografiilor într-una singură. A fost nevoie de îmbunătăţirea performanţelor calculatorului pe care a fost realizată această operaţiune. „Cu 16 Giga RAM, după nenumărate setări, teste şi zile întregi în care calculatorul lucra zi şi noapte, am reuşit să îmbinăm în final pozele într-o singură panoramă, un fişier mare de 150 de Gb.
După crop, eliminarea layerului alpha şi îmbinarea layerelor, aceasta mărime a scăzut la 54.8 Gb“, a povestit fotograful clujean. Rezoluţia finală a fotografiei este de 19,23 Gb. Spre comparaţie, cele mai răspândite telefoane performante realizează imagini cu o rezoluţie de 12 Megapixeli, adică de peste 160.000 de ori mai mică decât cea a imaginii în discuţie.
Răspândite odată cu ieftinirea tehnologiei fotografiilor digitale, gigapanoramele sunt imagini rezultate prin combinarea mai multor fotografii care surprind, fiecare, diferite detalii ale unui peisaj, portret şi aşa mai departe. Combinarea acestor fotografii preluate separat se face cu ajutorul unor programe dedicate, rezultând astfel imagini de mari dimensiuni, dar a căror profunzime este impresionantă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii