Rămâi conectat

Ştirea zilei

Într-un sat din Alba unic în România, în care în unele zile de vară soarele răsare de două ori, s-a realizat cea mai mare fotografie. Peste 1400 de imagini într-o ”gigapanoramă”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 1.400 de imagini pentru o ”gigapanoramă”, cea mai mare imagine panoramată din România realizată la Rimetea cu masivul Piatra Secuiului.

Masivul Piatra Secuiului din comuna Rimetea este subiectul celei mai mari imagini panoramate realizate vreodată în România. Premiera aparține unui fotograf din Cluj-Napoca, care a combinat peste 1.400 de imagini pentru a realiza fotografia finală. Cel care a realizat fotografia, Szilágyi-Palkó Pál, s-a poziţionat în ziua de 31 august 2013 pe un platou vizavi de acest masiv muntos.

A folosit aparatură de ultimă generaţie şi un teleobiectiv puternic (lungime focală de 800 de mm), care au fost plasate pe un cap robotic dedicat realizării de gigapanorame. Acest cap robotic pe care este amplasat aparatul de fotografiat are rolul de a ”mişca” aparatul cu maximă precizie, astfel încât ima­ginile preluate să poată fi mai apoi combinate.

La Rimetea, fotograful a setat acest cap robotic să ”plimbe” în aşa fel aparatul foto încât să împartă peisajul în 1.426 de fotografii (23 de rânduri a câte 62 de fotografii). Procesul de preluare a ima­ginilor a durat trei ore şi 15 minute, după cum avea să povestească mai apoi fotograful de la ”Transilvanart” pentru nikonisti.ro, parteneri în acest proiect. După preluarea imaginilor pe teren, partea a doua a realizării celei mai mari gigapanorame a presupus combinarea fotografiilor într-una singură. A fost nevoie de îmbunătăţirea performanţelor calculatorului pe care a fost realizată această operaţiune. „Cu 16 Giga RAM, după nenumărate setări, teste şi zile întregi în care calculatorul lucra zi şi noapte, am reuşit să îmbinăm în final pozele într-o singură panoramă, un fişier mare de 150 de Gb.

După crop, eliminarea layerului alpha şi îmbinarea layerelor, aceasta mărime a scăzut la 54.8 Gb“, a povestit fotograful clujean. Rezoluţia finală a fotografiei este de 19,23 Gb. Spre comparaţie, cele mai răspândite telefoane performante realizează imagini cu o rezoluţie de 12 Megapixeli, adică de peste 160.000 de ori mai mică decât cea a imaginii în discuţie.

Răspândite odată cu ieftinirea tehnologiei fotografiilor digitale, gigapanoramele sunt imagini rezultate prin combinarea mai multor fotografii care surprind, fiecare, diferite detalii ale unui peisaj, portret şi aşa mai departe. Combinarea acestor fotografii preluate separat se face cu ajutorul unor programe dedicate, rezultând astfel imagini de mari dimensiuni, dar a căror profunzime este impresionantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea