FOTO/VIDEO: Pălăriile Barb, un brand de succes născut într-un garaj din Petrești
Pălăriile Barb, lucrate manual într-un mic atelier din Petreşti (Sebeş), din materiale 100% naturale şi autohtone, au ajuns să fie tot mai căutate în ţară. Dumitru şi Aurica Barb au pornit în urmă cu aproximativ 2 ani, pe cont propriu, o mică afacere de familie cu pălării din lână, fără să anticipeze sccesul pe care îl vor avea în scurt timp produsele lucrate de mâinile lor.
”Lucrăm în principal pălării ciobăneşti, care de exemplu în zona Haţegului se numesc pălării momârlăneşti, din lână pe care o cumpărăm de la ciobani din zona Sebeşului. Acestea sunt cele mai căutate şi le vindem în toată ţara, în special la târguri. Facem şi pălării domneşti sau pălării parlamentare cum le spunem noi, şi pălării de damă pe care le vindem deocamdată în magazine din judeţe precum Sibiu, Braşov.
Tot ce facem noi în atelierul nostru din curtea casei noastre din Petreşti este 100% autentic şi natural, este lucrat de mână, inclusiv încleierea sau apretarea materialului cu clei de oase, întinderea materialului pe calapod, uscarea la soare, coaserea lor. Tehnica pe care o folosim noi aici mai este folosită doar în vreo 2-3 ateliere din ţară, restul folosesc maşini. Preţul unei pălării este de 70 – 80 de lei şi este dat de materia primă folosită care este de cea mai bună calitate. Lâna de import este mai subţire şi se deformează la prima ploaie. Din pălăriile noastre ciobanii pot chiar să bea apă, aşa cum de altfel se obişnuieşte”, a explicat Dumitru Barb.
Mitică, aşa cum îi spun prietenii, a lucrat peste 20 de ani într-o fabrică de pălării din Sebeş, însă în urmă cu doi ani a decis împreună cu Aurica, soţia sa, că este timpul să-şi deschidă propria afacere. ”Am pornit de la zero, chiar şi calapoadele mi le-am confecţionat singur. Mă sprijină foarte mult soţia şi cei doi copii care au prins gustul acestei îndeletniciri şi cred că vor duce afacerea mai departe. Deocamdată sunt studenţi, dar vin cu noi la târguri, ne dau idei de noi modele de pălării, sunt foarte implicaţi”, a mărturisit Dumitru Barb.
Un alt produs aproape unic în România făcut de soţii Barb în atelierul lor din Petreşti este chimirul produs manual. Aproape unic deoarece mai există un singur atelier în ţară care produce chimire lucrate manual, restul producătorilor le lucrează la maşină. ”Totul e lucrat manual, croiul, inclusiv coaserea modelului care poate dura o zi şi jumătate. Am achiziţionat de la un meşter din zonă o capră de lemn specială pentru lucrul manual al chimirelor. Costul unui astfel de chimir ajunge şi la 500 de lei, dar cererile sunt destul de multe, în special din zona Moldovei.
Chimirele sunt acele brâuri purtate la costumele populare”, a explicat Aurica Barb. Acum că lucrurile se află pe un trend ascendent, soţii Barb intenţionează să-şi construiască un atelier nou tot în curtea casei şi să se extindă. ”Deşi la început am fost puţin neîncrezători, acum am prins curaj şi mergem mai departe. Avem cereri din toată ţara şi chiar şi din afară. Primim comenzi şi pe internet. Vrem să ne axăm mai mult pe modelele de pălării de damă şi să găsim noi magazine în care să le vindem. Dacă faci cu plăcere ceea ce faci este imposibil să nu vină şi rezultatele”, sunt de părere soţii Barb din Petreşti.
[nggallery id=4694]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe DN1, Sibiu – Veștem: Șofer de 19 ani, din Alba, transportat la spital după coliziunea dintre o autoutilitară și un autoturism
ACCIDENT rutier pe DN1, Sibiu – Veștem: Șofer de 19 ani, din Alba, transportat la spital după coliziunea dintre o autoutilitară și un autoturism Politistii rutieri intervin la un accident produs pe DN 1, Selimbar. In urma unui accident rutier produs vineri, 20 decembrie 2024, pe sensul de mers Sibiu – Vestem. Un tanar de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor