Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Pălăriile Barb, un brand de succes născut într-un garaj din Petrești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pălăriile Barb, lucrate manual într-un mic atelier din Petreşti (Sebeş), din materiale 100% naturale şi autohtone, au ajuns să fie tot mai căutate în ţară. Dumitru şi Aurica Barb au pornit în urmă cu aproximativ 2 ani, pe cont propriu, o mică afacere de familie cu pălării din lână, fără să anticipeze sccesul pe care îl vor avea în scurt timp produsele lucrate de mâinile lor.

”Lucrăm în principal pălării ciobăneşti, care de exemplu în zona Haţegului se numesc pălării momârlăneşti, din lână pe care o cumpărăm de la ciobani din zona Sebeşului. Acestea sunt cele mai căutate şi le vindem în toată ţara, în special la târguri. Facem şi pălării domneşti sau pălării parlamentare cum le spunem noi, şi pălării de damă pe care le vindem deocamdată în magazine din judeţe precum Sibiu, Braşov.

Tot ce facem noi în atelierul nostru din curtea casei noastre din Petreşti este 100% autentic şi natural, este lucrat de mână, inclusiv încleierea sau apretarea materialului cu clei de oase, întinderea materialului pe calapod, uscarea la soare, coaserea lor. Tehnica pe care o folosim noi aici mai este folosită doar în vreo 2-3 ateliere din ţară, restul folosesc maşini. Preţul unei pălării este de 70 – 80 de lei şi este dat de materia primă folosită care este de cea mai bună calitate. Lâna de import este mai subţire şi se deformează la prima ploaie. Din pălăriile noastre ciobanii pot chiar să bea apă, aşa cum de altfel se obişnuieşte”, a explicat Dumitru Barb.

YouTube video

Mitică, aşa cum îi spun prietenii, a lucrat peste 20 de ani într-o fabrică de pălării din Sebeş, însă în urmă cu doi ani a decis împreună cu Aurica, soţia sa, că este timpul să-şi deschidă propria afacere. ”Am pornit de la zero, chiar şi calapoadele mi le-am confecţionat singur. Mă sprijină foarte mult soţia şi cei doi copii care au prins gustul acestei îndeletniciri şi cred că vor duce afacerea mai departe. Deocamdată sunt studenţi, dar vin cu noi la târguri, ne dau idei de noi modele de pălării, sunt foarte implicaţi”, a mărturisit Dumitru Barb.

Un alt produs aproape unic în România făcut de soţii Barb în atelierul lor din Petreşti este chimirul produs manual. Aproape unic deoarece mai există un singur atelier în ţară care produce chimire lucrate manual, restul producătorilor le lucrează la maşină. ”Totul e lucrat manual, croiul, inclusiv coaserea modelului care poate dura o zi şi jumătate. Am achiziţionat de la un meşter din zonă o capră de lemn specială pentru lucrul manual al chimirelor. Costul unui astfel de chimir ajunge şi la 500 de lei, dar cererile sunt destul de multe, în special din zona Moldovei.

Chimirele sunt acele brâuri purtate la costumele populare”, a explicat Aurica Barb. Acum că lucrurile se află pe un trend ascendent, soţii Barb intenţionează să-şi construiască un atelier nou tot în curtea casei şi să se extindă. ”Deşi la început am fost puţin neîncrezători, acum am prins curaj şi mergem mai departe. Avem cereri din toată ţara şi chiar şi din afară. Primim comenzi şi pe internet. Vrem să ne axăm mai mult pe modelele de pălării de damă şi să găsim noi magazine în care să le vindem. Dacă faci cu plăcere ceea ce faci este imposibil să nu vină şi rezultatele”, sunt de părere soţii Barb din Petreşti.

[nggallery id=4694]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea