Rămâi conectat

Ştirea zilei

AUTOSTRADA Sebeș-Turda: Protest pe lotul 2, între Alba Iulia și Aiud. 50% dintre transportatori au oprit lucrul, nemulțumiți că nu și-au primit banii

Alexandra Mates

Publicat

în

Autostrada Sebeș-Turda, pe lotul 2, între Alba Iulia și Aiud, aproximativ 50% dintre transportatori au oprit lucrul, nemulțumiți că nu și-au primit banii

Întârzierile mari la plata facturilor firmelor subcontractate frânează lucrările pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda. 50% dintre transportatori au stopat, vineri, lucrările, între Alba Iulia și Aiud, în semn de protest că nu și-au primit banii, unele firme au plecat deja, iar cele care au rămas și-ar fi plătit cheltuielile din resurse finaciare proprii.

Unul dintre reprezentanții firmelor subcontractante a precizat pentru ziarulunirea.ro că ”deocamdată au întrerupt lucrul doar 50% dintre transportatori, însă este posibil ca activitatea să fie blocată în întregime”:

”Ceilalți încă lucrează, dar există probleme foarte mari legate de întârzierea plăților. În contracte firmele au trecut termen de plată de la 60 la 90 de zile de la emiterea facturii, iar în prezent ei reclamă o întârziere a plăților de aproximativ 45-60 de zile. Activitatea pe lotul 2 s-a redus substanțial, tocmai din cauza acestei situații.

Dacă plățile nu vor fi efectuate la timp, să își poată plăti angajații și celelalte cheltuieli, este posibil ca și restul firmelor să întrerupă activitatea. Unii au mai avut resurse financiare proprii”, ne-a declarat sursa citată.

Un alt reprezentat al unei firme care efectuează lucrări pe acest lot ne-a confirmat faptul că vineri nu s-a lucrat aproape deloc, pentru că firmele nu aveau combustibil la utilaje. Totodată, acesta a precizat că o parte din firme au plecat deja, refuzând să mai continue lucrările, întrucât nu și-au încasat banii.

În opinia lui, una dintre soluțiile de moment în această situație ar fi încheierea de contracte de factoring cu băncile pentru a lua credite în temeiul facturilor emise și încă neîncasate. Desigur, spune reprezentatul firmei, aceasta ar fi doar o soluție de moment.

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda are 24,25 km şi continuă de la ieşirea din Alba Iulia (Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250). Include nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu contract în valoare de 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. În 5 aprilie a fost obţinută autorizaţia de construire pe sectoarele 2 şi 3 (km 22+500 – km 25+300; km 26+100 – km 35+000; km 35+000 – km 41+250). Ulterior, în iunie, au fost date autorizaţii pe tot tronsonul.

În timp ce pe lotul 2 apar tot felul de piedici în calea construcției, pe lotul 3 lucrările sunt aproape de finalizare. În maxim două luni s-ar putea circula pe tronsonul dintre Aiud și Decea. De asemenea, și pe lotul 4 există șanse ca lucrările să fie finalizate anul acesta.

Citiți și FOTO AUTOSTRADA Sebeș-Turda: Lotul 3, între Aiud și Decea, aproape de finalizare. Se lucrează în multe zone la finisaje, instalare de parapete de protecție și marcaje

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură precizează că ”Lotul 2 și lotul 1 sunt mult întârziate, dar pot fi gata în 2019 dacă se rezolvă problemele birocratice și tehnice.”

”Deci, teoretic, până la final de 2019 vom circula  pe toți cei 70 km au autostrăzii”, spun reprezentanții asociației care monitorizează lucrările.

foto: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea