În lipsa turiștilor străini, Mircea Hava călătorește spre destinații exotice. Alba, aproape de coada clasamentului în privința numărului de vizitatori
Avem mănăstiri, monumente istorice şi vestigii, o moştenire bogată, iar natura a fost darnică, dar nu ştim să atragem turiştii. O dovedesc încă o dată datele statistice. Județul Alba se situează aproape de coada clasamentului în privinţa numărului de vizitatori. În timp ce autorităţile locale călătoresc în delegații oficiale din Europa până în Asia și se bat cu pumnii în piept că au proiecte şi dezvoltă turismul, an de an, statisticile îi contrazic.
Un milion de turişti străini s-au cazat în hotelurile din ţară în prima jumătate a acestui an, trafic în creştere cu 8,5% faţă de perioada similară a anului trecut, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Județul Alba, cu cei puțin peste 6000 de turiști cazați în prima jumătate a anului în hoteluri și pensiuni, se situează abia la mijlocul clasamentului între județele României.
Cu toate strategiile și parteneriatele încheiate de Primăria Alba Iulia, cu soluţiile inteligente propuse, o aplicaţie mobilă pentru calcularea costului deplasării la Alba Iulia de către turişti, o platformă chat de comunicare între primărie şi locuitori, respectiv aplicaţie Fast Order în baruri, cafenele și restaurante, se pare ca județul nostru nu reușește să fie o atracție pentru străinii care aleg să își petreacă concediile în România.
Cascade, peşteri, castele, cetăţi, munţi, gheţari, rezervaţii geologice şi naturale, văi, stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii, toate acestea fac ca judeţul Alba să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone din România, şi nu numai. Cu toate acestea lipsa unor strategii turistice, a unor pachete care să atragă turistul străin, nu fac decât să scoată la iveală catastrofa din turismul județului. De atracţii turistice nu ducem lipsă, cu promovarea lor stăm prost.
Potrivit ultimelor date furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba, în perioada 1.01-31.05.2017 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 55860 turişti, majoritatea în hoteluri (44,1%), urmate de pensiuni agroturistice (23,2%) şi pensiuni turistice (20,1%), înregistrându-se o creştere de 4,3% faţă de perioada 1.01-31.05.2016.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în primele 5 luni din 2017 a fost de 113645, mai multe cu 17,2% faţă perioada corespunzătoare din 2016. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 2,0 zile (1,8 zile în aceeaşi perioadă din 2016).
La polul opus, ca număr de turişti străini cazaţi în hoteluri, Braşov, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt judeţele din ţară fruntaşe, cu un total de 207.000 de străini, în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii