Angajaţii de la Spitalul din Abrud au protestat pentru că nu şi-au primit salariile
Administraţia locală spune că fondul de salarii este epuizat şi nu poate aproba alţi bani În cel mai bun caz cei 50 de medici şi asistente vor încasa 30% din salariul pe noiembrie
Circa 50 de angajaţi de la spitalul din Abrud au protestat ieri dimineaţă, timp de aproximativ o oră, în curtea unităţii medicale pe motiv că de trei luni de zile nu şi-au mai încasat integral salariile. Nemulţumirea lor s-a acutizat după ce au aflat că vor încasa doar 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Medicii şi asistentele de la spitalul din Abrud şi-au încasat în ultimele două luni doar câte 70 la sută din drepturile salariale, pe motiv că fondul de salarii a fost epuizat. Primăria, care are în administrare spitalul, acuză managementul defectuos şi schema de personal mult prea încărcată.
„La ultima discuţie pe care am avut-o cu managerul spitalului ni s-a spus că există bani în cont, dar că este blocat în Trezorerie. Vineri este ultima zi lucrătoare, aşa că nu ştiu ce se va rezolva. Deocamdată, în această lună nu am primit niciun leu. Unii dintre noi n-au bani de pâine, ce să mai avem pretenţii de cadouri de Crăciun. În cel mai fericit caz o să primim 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Spre exemplu, o infirmieră ar pleca acasă cu 150 de lei. E strigător la cer“, a spus Adriana Avram, care-i reprezintă pe membrii de sindicat din spital.
De cealaltă parte primarul Tiberiu Raţiu are propria versiune: „În Consiliul Local am primit mai multe variante de buget pentru spital. Comitetul director a propus o variantă care, însă, nu a fost agreată de Consiliul de Administraţie. Legea spune că tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu fondul de salarii nu poate depăşi 70 la sută din valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, nu se pot lua bani din cheltuielile materiale pentru plata salariilor, este ilegal. Sunt motivele pentru care bugetul spitalului nu a trecut de avizul consilierilor locali“, a spus Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Abrud.
Primarul a adus în discuţie şi organigrama prea stufoasă a spitalului. A dat şi un exemplu, cel al angajaţilor care au încasat în acelaşi timp şi pensia, şi salariul. Fondul de salarii lunar pentru angajaţii spitalului este de aproximativ 270.000 de lei. O infirmieră câştigă până la 700 de lei, salariul unei asistente este de până la 1.400 de lei, iar un medic încasează lunar, fără gărzi, în jur de 2.500 de lei.
La rândul său, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Ştef, a spus că instituţia pe care o conduce e cu plata la zi pentru serviciile contractate la spitalul din Abrud iar situaţia poată fi rezolvată doar pe plan local.
Spitalul din Abrud, aflat iniţial pe lista Ministerului Sănătăţii a unităţilor care trebuiau desfiinţate, a scăpat datorită faptului că acolo se aflau în derulare nişte proiecte cu fonduri europene. Nu este exclus însă ca unitatea să fie închisă anul viitor, pe fondul ineficienţei, şi transformată în secţie externă a Spitalului Judeţean Alba. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii