FOTO, LIVE VIDEO. Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia: Legiunile romane au câștigat și în acest an lupta împotriva dacilor
Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a continuat, duminică, cu dansuri ale trupei Magna Nemesis, demonstrații militare, lupte de gladiatori și marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, pe care ziarulunirea.ro le-a transmis în direct.
UPDATE: Legiunile romane au câștigat și în acest an lupta împotriva dacilor
Punctul culminant al Festivalului a fost, și în acest an, marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, la care au participat circa 300 de reenactori.
Sâmbătă, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a declarat că marele război daco-roman va fi ”epic” și ”cu final necunoscut”.
”Războiul dintre daci și romani va fi o luptă epică, a cărui final este necunoscut. Vom vedea la momentul decisiv cine vor fi cei care vor învinge și vor înfige steagul victoriei pe terenul de luptă”, a spus Gabriel Rustoiu.
Bătăliile din anii trecuți au adus mult spectacol și s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câștigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate și mult mai bine înarmate.
Evenimentele transmise în direct de ziarulunirea.ro
14.45 – Dansuri – Magna Nemesis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
15.00 – Sacramentum
Legio XIII Gemina Apulum et Legio XIII Gemina Roma
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
15.45 – Demonstrații militare
Asociația de Reenactment Antic din Split, Croația (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
15.55 – Demonstrații militare
Legiunea a X-a Gemina Pia Fidelis, cohorta a VIII-a, Cehia (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.00 – Ars gladiatoria
Ars Dimicandi, Milano (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.20 – Lupte de gladiatori
Ludus Apulensis, Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.40 – Lupte de gladiatori
Terra Dacica Aeterna, Cluj Napoca
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia deoarece municipiul are un patrimoniu roman foarte valoros, fiind întemeiat de romani. Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.
”Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia pentru că anticul Apulum a fost cel mai mare oraș roman din Dacia, iar la sfârșitul secolului doi era cel mai bogat oraș din Dacia. Avem și o inscripție de la jumătatea secolului III, care acordă epitetul de Crisopolis Apulumului, adică Orașul Aurului sau Orașul de Aur. Toate bogățiile Daciei se tranzitau spre Roma de la Apulum”, a explicat Gabriel Rustoiu.
La astfel, de reprezentații, lupte și războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.
[nggallery id=3858]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii