FOTO. Vârstnic din Alba, prezent la toate alegerile: Cum să nu votez? O turmă fără păstor, oricât de bun ar fi terenul, nu poate pășuna
Vasile Dănilă, un vârstnic de 79 de ani din județul Alba care trăiește într-un azil de bătrâni, a fost prezent la toate alegerile și a spus, duminică, înainte să intre în secția de vot, că pentru el votul e ”literă de lege”, iar un popor nu poate fi condus fără un conducător, la fel cum o turmă de oi nu poate pășuna fără păstor, oricât de bun ar fi terenul.
Vasile Dănilă este unul dintre vârstnicii care se bucură de fiecare discuție pe care o poartă și zâmbește după fiecare idee enunțată. El a votat, duminică dimineața, în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia, înainte de a merge la biserică, fiind îmbrăcat cu un costum gri, cămașă albă și un pulover cu doi nasturi, iar pe cap purta o căciulă neagră din blană naturală.
”Cum să nu votez? Eu? Cineva tot trebuie să fie la conducere, fie că sunt buni sau mai puțin buni, o turmă fără păstor, oricât ar fi terenul de bun, nu poate pășuna. Votul e un fel de lege pentru că, vrei sau nu vrei, odată la câțiva ani tot se organizează alegeri. Unii spun că votul lor e puțin și nu contează, însă apa din mică se face mare, iar mai multe picături umplu bazinul”, a spus Vasile Dănilă, înainte să intre în secția de vot, iar apoi și-a scos buletinul, arătând că mai are ”puține locuri libere”.
El este de părere că și candidații se fac vinovați de prezența scăzută de la alegeri, întrucât vin puțin între oameni, iar alții s-au lăudat că fac multe și nu au realizat nimic.
”Un lucru nu-mi place! Cu mult timp în urmă, cei care candidau, veneau între oameni, stăteau de vorbă cu noi, însă acum tot mai puțin îi vezi. O altă problemă e că mulți promit marea cu sarea și nu fac nimic. Eu aș vrea, sincer să îți spun, un candidat onest, care nu îmi promite mare lucru, însă își dă interesul, iar după patru ani a făcut mai mult decât a zis”, a spus Vasile Dănilă, cu zâmbetul pe buze.
Acesta este de părere că oamenii nu sunt suficient de bine informați despre importanța votului lor, iar politicienii ”degeaba stau în birouri și fac teorie” pentru că ”practica e cea care ne omoară”.
”Noi avem nevoie să se pună mai mare bază pe agricultură, să vedem că sunt oameni care lucrează o viață întreagă terenul, iar la 65 de ani de acolo ies la pensie. Avem nevoie și de pensii mai mari, însă degeaba le măresc, dacă apoi se scumpesc alimentele. Nici asta nu e o soluție”, a spus domnul Dănilă, fiind întrebat de ce schimbare are nevoie România.
Vasile Dănilă este cel mai mic dintre cei nouă frați ai săi și singurul rămas în viață. El trăiește de cinci ani în Așezământul pentru persoane vârstnice ”Sfântul Andrei” din Alba Iulia și spune că aici îi este mai bine decât acasă, arătându-se mulțumit de mâncare și de condițiile de trai.
El este tipul de om simplu, care se bucură dacă în țară este pace și nu este ”război, cutremur sau inundații”, iar dacă Domnul ne ferește în continuare ”este bine, ne descurcăm noi”.
Vasile Dănilă este de părere că pe vremea lui Ceaușescu nu era mai bine și nu îi place când vede la televizor ”vrajbă” între candidați, pentru că oamenii trebuie să învețe unii de la alții.
”Unii mai mult se contraziceau în loc să se adune laolaltă să vadă ce și cum trebuie făcut”, a spus Vasile Dănilă, care a votat la o secție amenajată într-o grădiniță, iar apoi a plecat spre biserică, dar nu înainte să-i mulțumească jurnalistului pentru că i-a luat ”un interviu”.
În județul Alba, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, au fost delimitate 440 de secții de votare, iar la urne sunt așteptate peste 315.600 de persoane. Majoritatea secțiilor de votare au fost organizate în unități de învățământ, însă unii oameni vor vota în locuri mai puțin obișnuite precum casă parohială, piață agroalimentară, bazin olimpic sau stadion de fotbal. Județul Alba are alocate șapte locuri în Parlamentul României, dintre care două la Senat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii