FOTO. Vârstnic din Alba, prezent la toate alegerile: Cum să nu votez? O turmă fără păstor, oricât de bun ar fi terenul, nu poate pășuna

Vasile Dănilă, un vârstnic de 79 de ani din județul Alba care trăiește într-un azil de bătrâni, a fost prezent la toate alegerile și a spus, duminică, înainte să intre în secția de vot, că pentru el votul e ”literă de lege”, iar un popor nu poate fi condus fără un conducător, la fel cum o turmă de oi nu poate pășuna fără păstor, oricât de bun ar fi terenul.

vasile-danila-varstnic-votant-din-alba01

ELIT

Vasile Dănilă este unul dintre vârstnicii care se bucură de fiecare discuție pe care o poartă și zâmbește după fiecare idee enunțată. El a votat, duminică dimineața, în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia, înainte de a merge la biserică, fiind îmbrăcat cu un costum gri, cămașă albă și un pulover cu doi nasturi, iar pe cap purta o căciulă neagră din blană naturală.

”Cum să nu votez? Eu? Cineva tot trebuie să fie la conducere, fie că sunt buni sau mai puțin buni, o turmă fără păstor, oricât ar fi terenul de bun, nu poate pășuna. Votul e un fel de lege pentru că, vrei sau nu vrei, odată la câțiva ani tot se organizează alegeri. Unii spun că votul lor e puțin și nu contează, însă apa din mică se face mare, iar mai multe picături umplu bazinul”, a spus Vasile Dănilă, înainte să intre în secția de vot, iar apoi și-a scos buletinul, arătând că mai are ”puține locuri libere”.   

ADEZIUNE PLUS ALBA

El este de părere că și candidații se fac vinovați de prezența scăzută de la alegeri, întrucât vin puțin între oameni, iar alții s-au lăudat că fac multe și nu au realizat nimic.

”Un lucru nu-mi place! Cu mult timp în urmă, cei care candidau, veneau între oameni, stăteau de vorbă cu noi, însă acum tot mai puțin îi vezi. O altă problemă e că mulți promit marea cu sarea și nu fac nimic. Eu aș vrea, sincer să îți spun, un candidat onest, care nu îmi promite mare lucru, însă își dă interesul, iar după patru ani a făcut mai mult decât a zis”, a spus Vasile Dănilă, cu zâmbetul pe buze.

Acesta este de părere că oamenii nu sunt suficient de bine informați despre importanța votului lor, iar politicienii ”degeaba stau în birouri și fac teorie” pentru că ”practica e cea care ne omoară”.

vasile-danila-varstnic-votant-din-alba06

”Noi avem nevoie să se pună mai mare bază pe agricultură, să vedem că sunt oameni care lucrează o viață întreagă terenul, iar la 65 de ani de acolo ies la pensie. Avem nevoie și de pensii mai mari, însă degeaba le măresc, dacă apoi se scumpesc alimentele. Nici asta nu e o soluție”, a spus domnul Dănilă, fiind întrebat de ce schimbare are nevoie România.

Vasile Dănilă este cel mai mic dintre cei nouă frați ai săi și singurul rămas în viață. El trăiește de cinci ani în Așezământul pentru persoane vârstnice ”Sfântul Andrei” din Alba Iulia și spune că aici îi este mai bine decât acasă, arătându-se mulțumit de mâncare și de condițiile de trai.

El este tipul de om simplu, care se bucură dacă în țară este pace și nu este ”război, cutremur sau inundații”, iar dacă Domnul ne ferește în continuare ”este bine, ne descurcăm noi”.

Vasile Dănilă este de părere că pe vremea lui Ceaușescu nu era mai bine și nu îi place când vede la televizor ”vrajbă” între candidați, pentru că oamenii trebuie să învețe unii de la alții.

”Unii mai mult se contraziceau în loc să se adune laolaltă să vadă ce și cum trebuie făcut”, a spus Vasile Dănilă, care a votat la o secție amenajată într-o grădiniță, iar apoi a plecat spre biserică, dar nu înainte să-i mulțumească jurnalistului pentru că i-a luat ”un interviu”.

vasile-danila-varstnic-votant-din-alba04

În județul Alba, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, au fost delimitate 440 de secții de votare, iar la urne sunt așteptate peste 315.600 de persoane. Majoritatea secțiilor de votare au fost organizate în unități de învățământ, însă unii oameni vor vota în locuri mai puțin obișnuite precum casă parohială, piață agroalimentară, bazin olimpic sau stadion de fotbal. Județul Alba are alocate șapte locuri în Parlamentul României, dintre care două la Senat.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Industria Galda de Jos – CSO Cugir 1-1 (0-0), într-o partidă de verificare, goluri Pisoiu (la 41 de ani) și Cocan (execuție superbă)

În ultima partidă test înaintea startului eșalonului terț, conjudețenele Industria Galda de Jos și CSO Cugir au remizat, scor 1-1… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

mike 11 decembrie 2016 at 19:09

Cum sa nu votez — asa, un candidat onest——- Romanii sunt contaminati toti de boala — ((va promit marea cu sarea — ca apoi alesi , sa se culce linistiti –4 ( sau cum aveti voi acolo legislatia) ani de somn usor–salar bun si pensie dupa, babana-))– Asa ca pina gasim unul onest votam oameni cu diplome si doctorate in gogomanie– Si chiar de ve-ti vota unul -ONEST- nu poate face nimic — din cauza ca– tara e pe butuci–smintina tarii merge in tari straine–si mentalitatea de slugoci generalizata la romani — God bless Romania!!

Sofia Tarau 12 decembrie 2016 at 21:52

Spirit civic! Un exemplu demn de urmat!

Comentariile sunt oprite