VIDEO: O mamă din comuna Valea Lungă, județul Alba, acuză autorităţile locale de rea voinţă în ceea ce priveşte sprijinirea recuperării fiului cu handicap grav
Maximilian Maftei Miron Mărginean este un copilaș cu nevoi speciale din comuna Valea Lungă, pentru care mama a căutat cea mai eficientă soluție în ideea recuperării indicate de medicii specialiști.
Suferind de autism și încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal, Maximilian frecventează din anul 2014 Centrul pentru copii cu dizabilități multiple A.C.A.S. din Alba Iulia.
Aici are parte de atenție specializată zilnic, iar rezultatele nu au încetat să apară. Doar că, fiind vorba de un ONG, iar Maximilian neavând domiciliul în Alba Iulia (unde primăria subvenționează recuperarea copiilor cu nevoi speciale din municipiu), costurile recuperării lui prin centrul Asociației A.C.A.S. apasă exclusiv pe umerii părinților. Lunar, Maximilian are nevoie, strict pentru recuperare, de 1.192,75 lei, fără să mai punem în calcul transportul acestuia de la domiciliul din Valea Lungă până în Alba Iulia.
Simona Mărginean, mama copilului acum în vârstă de 6 ani, a încercat încă din 2014 să obțină sprijinul autorităților locale din Valea Lungă, pentru a nu îl priva pe cel mic de beneficiile frecventării centrului din Alba Iulia. Potrivit acesteia, ideea asocierii în parteneriat public-privat a comunei Valea Lungă cu Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată A.C.A.S. a fost încă de atunci respinsă de edilul Vasile Pușcă, care i-a oferit în schimb un ajutor de urgență în valoare de 2.000 de lei. În anul 2015, convinsă fiind că propunerea încheierii unui contract de acordare de servicii sociale pentru susținerea financiară a recuperării lui Maximilian la același centru ar fi fost sortită eșecului, a optat din nou pentru un ajutor de urgență care, însă, nu i-a mai fost alocat. Doar anul acesta, spune femeia, a mai primit 1.500 de lei, tot sub forma unui ajutor de urgență, o picătură în oceanul de cheltuieli al familiei pentru problema de sănătate a copilului. În data de 31 octombrie, în cadrul ședinței de consiliu local din Valea Lungă, s-a dezbătut și respins un proiect de hotărâre inițiat de Simona Mărginean cu sprijinul a 171 de cetățeni ai comunei, care au semnat în favoarea cauzei lui Maximilian.
”În temeiul prevederilor art. 36(2) lit. d, coroborat cu art. 36(6) lit. a pct.2, art. 45(2), lit. a și f ale art. 115(1) lit. b din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordonanței 68/2003 actualizată, art.12 alin. 3, serviciile publice de asistență socială, organizate la nivel județean și local, pot încheia convenții de parteneriat între ele, cu orice alți furnizori de servicii sociale și contracte de acordare a serviciilor sociale cu furnizorii de servicii sociale prevăzuți de Legea asistenței sociale”, se arată în expunerea de motive a proiectului care propunea tocmai asocierea cu Asociația A.C.A.S. și aprobarea alocării sumei de 1.192,75 lei pe lună din bugetul local pentru susținerea recuperării lui Maximilian.
Mai mult, susține Simona Mărginean, un precedent favorabil există la Vințu de Jos, unde autoritățile locale sprijină recuperarea în cadrul aceluiași centru pentru 3 copii cu probleme de sănătate mintală și nu numai. Acolo se poate, la Valea Lungă, nu. De ce oare?, se întreabă mama, în condițiile în care pentru sărbătorile câmpenești se cheltuie sume fabuloase, doar pentru manifestările pentru ”Mărie, dragă Mărie!” fiind alocate, anul acesta, aproximativ 62.000 de lei.
Contactat pentru a-și expune punctul de vedere, primarul comunei Valea Lungă, Vasile Pușcă, a declarat: ”La nivelul comunei avem un centru de asistență unde susțin 25 de copii și 20 de bătrâni, 8 copii cu grad de handicap din Valea Lungă beneficiază de asistent personal, m-am îngrijit ca mamele acestor copii să fie angajate și nu cred că există cineva în comună care să îmi poată reproșa lipsa de grijă față de copiii cu nevoi speciale. Și pe doamna Mărginean am ajutat-o ori de câte ori am avut posibilitatea, prin ajutor de urgență, doar că am senzația ca acești bani nu au mers unde trebuie. Am auzit că în 2014, când i-am acordat 2.000 de lei, și-a luat tractor, în 2016, când am putut să-i oferim 1.500 de lei, și-a luat mașină. Nu știu ce să mai cred. Noi nu ne putem compara cu Vințu de Jos, ei au bugetul de 2-3 ori mai mare decât noi. De altfel, și în recenta ședință de consiliu local, i s-a propus doamnei și soțului dânsei, care este consilier local, să accepte să contribuim fiecare, consilierii din indemnizația de consilier, pentru a ajuta la acoperirea costurilor pentru recuperarea copilului, pentru ultimele luni ale lui 2016. Au refuzat ajutorul, ”pomana”, cum au numit-o.
Reiterez acum ce le-am spus cu aceeași ocazie, anul viitor, în momentul alocării bugetare de la Guvern, voi analiza împreună cu consilierii locali sumele de bani de care vom dispune pe asistență socială și vom găsi o formă de a-i ajuta. Țin să precizez că pentru cei 25 de copii și 20 de bătrâni pe care îi avem în grijă la centrul de asistență socială al comunei, cheltuim în jur de 100.000 de lei pe an. Iar pentru asistenții personali am rămas descoperiți aproape în fiecare an, numai într-o lună apărând 4 noi cazuri pentru care am alocat bani de la bugetul local. Cu vorbă bună și fără rea credință cred că vom ajunge la un consens”.
Una peste alta, când oamenii mari se încurcă în orgolii, culori politice sau interese personale, cei mici au de suferit. Maximilian este un copil nevinovat, care nu își poate cere singur drepturile. În măsura în care cadrul legal pentru a-l ajuta există, refuz să cred că administrația locală din Valea Lungă nu va găsi calea de a contribui la recuperarea acestuia, alocând banii direct furnizorului de servicii, pentru a nu mai apleca urechea, așa cum suntem cu toții tentați, la gura lumii. Vom urmări acest caz și vom reveni cu, sperăm noi, soluția fericită la care s-a ajuns și cu zâmbetul lui Maximilian, drept răsplată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii