20-21 august: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni 2016. Sărbătoare tradițională moțească, păstrată de peste două decenii, la Horea- Mătișești. PROGRAMUL
În weekend-ul 20-21 august, plaiurile moțești vor fi cuprinse de voie bună. La Horea – Mătișești se va desfășura cea de-a XXI-a ediție a sărbătorii tradiționale ”Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni”, un eveniment de seamă pentru întreaga zonă, prin care locuitorii își sărbătoresc munca și îndeletnicirile moștenite de-a lungul secolelor.
Nici în acest an nu vor lipsi din program tradiționalele concursuri între cei mai pricepuţi meşteri lemnari, expoziţiile de gastronomie, ale meşterilor populari şi silvicultorilor, spectacolele folclorice, parada populară, hora moţească, dar și alte surprize pregătite de organizatori. Noutatea acestei ediții este organizarea unui cros, pe drumul turistic Trans-Ursoaia.
Cei care nu au ajuns încă la Târgul Lemnarilor și doresc să cunoască îndeaproape obiceiurile și tradițiile moților, să guste din preparatele lor și să se distreze pe ritmuri moțești sunt așteptați, în weekendul 20-21 august, la Horea-Mătișești.
Târgul Lemnarilor este un eveniment important pentru întreaga zonă a Munților Apuseni și nu numai. În fiecare an, încă din 1995, moții își promovează viața cu obiceiurile și tradițiile lor, în special artele meșteșugărești, pentru care materia de lucru este lemnul. Oarecum, târgul sintetizează preocupările acestor oameni vrednici.
Printre momentele cele mai gustate de public se numără întrecerile specifice ale locului între meșterii lemnari. Anual se desfășoară concursul ” Cel mai bun lemnar”, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg, ş.a. Obiectele pe care participanții concursului le utilizează în cadrul acestuia sunt expuse la Muzeul Etnografic al Lemnarilor.
De asemenea, nu lipsesc de la târg preparatele produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori. Un preparat tradițional este plăcinta cu brânză moțească, însă tradiționalul balmoș moțesc este preferatul tuturor.
”A XXI a ediție a ”Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni” poartă semnătura valorificării și promovării unei benefice tradiții a spiritului moțesc, a faptelor și libertății într-o eternitate. Iată pentru ce vă chemăm în zilele de 20-21 august 2016 acasă la Horea să continuăm împreună aceste valențe ale trăiniciei și statorniciei moților, făuritori, apărători de principii și virtuți. Vă așteptăm cu aleasă prețuire”, transmit organizatorii.
PROGRAM:
SÂMBĂTĂ, 20 august 2016 – comuna Horea
Ora 15:00 – Promovarea drumului turistic TRANS-URSOAIA (DN R 1 – Albac – Horea – Beliș – Călățele – Huedin)
Ora 15:30 – Crosul Trans – Ursoaia cu plecare din centrul comunei Horea
Ora 18:30 – Activități sportive în aer liber
Ora 21.00 – O noapte albă la Horea – discotecă în aer liber
Ora 24:00 – Foc de artificii
DUMINICĂ, 21 august 2016 – sat Mătișești
Ora 10.00 – Balmoș moțesc
Vizitarea expozițiilor meșterilor populari și silvicultori
Concursul ”Cel mai bun lemnar din Apuseni”, ediția a XXI-a
Spectacol folcloric
- Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena” al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, alături de soliștii vocali Maria Filimon, Cătălin Hașa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița și Floricica Moga
- Ansamblul artistic ”Arieșul” din Câmpeni, dirijor prof. Gheorghe Bădău
- Ansamblul artistic ”Dor de Horea” din satul Poiana – Horea
- Taraful Moțul din Horea
- Momente vesele cu Todea Barbu
- Horă moțească ”Bate moțul țarina
”Soliști în recital: Aurel Tămaș, Traian Ilea, Ancuța Matei, Antonia Pop, Ioana Petrean, Petrișor Vodă, Alin Neag, Dorel Banci
Pe parcursul zilei plimbări cu ”hipo taxi moțesc”
Prezentantor: Mirela Mocan
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 23 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri