Proiect de lege: Retragerea unei plângeri penale să înlăture răspunderea doar cu aprobarea procurorului
Un deputat PSD propune ca retragerea unei plângeri penale prealabile să înlăture răspunderea penală a persoanei la adresa căreia a fost făcută plângerea numai în cazul în care aceasta va fi însuşită de procuror, informează Agerpres.
Parlamentarul a iniţiat şi depus la Senat, în acest sens, două proiecte de modificare a Codului Penal şi, respectiv, a Codului de Procedură Penală.
„Retragerea unei plângeri penale prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă, numai dacă este însuşită de procuror”, prevede proiectul de modificare a Codului Penal, conform Agerpres.
„Retragerea plângerii este reglementată de Codul Penal articolul 158. În Codul Penal actual există 25 de infracţiuni, la care se adaugă alte infracţiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate în vederea începerii urmăririi penale. În acelaşi timp, lipsa sau retragerea plângerii prealabile împiedică desfăşurarea procesului penal. Articolul 16 din Codul de Procedură Penală este cel care specifică toate situaţiile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penal, printre care şi retragerea plângerii”, precizează iniţiatorul, Andrei Valentin Sava, în expunerea de motive.
Acesta a arătat că mass-media a adus în atenţie în ultimele luni cazuri de lovire şi alte acte de violenţă în care retragerea plângerii poate duce la absolvirea de de culpă a agresorului, chiar şi dacă dovezile agresiunii sunt evidente şi incontestabile.
„O situaţie de acest gen este cea a unei tinere salvamontiste din Straja care a fost agresată de un interlop local, întreaga scenă fiind filmată cu camera de luat vederi. Aceasta şi-a retras ulterior plângerea, iar agresorul a rămas nepedepsit. Observăm, aşadar, cât de riscantă este în practică această prevedere care permite retragerea plângerii. Ea este speculată de agresori, lăsând loc şantajului sau altor practici care alterează în final scopul justiţiei de a face dreptate părţii vătămate”, a explicat iniţiatorul.
Senatul este prima Cameră sesizată.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii