FOTO: Festivalul de folclor pentru copii „Cânt şi Joc de pe Târnave”, la Blaj. Ambasadori ai tradițiilor din 4 județe, pe scena Centrului Cultural ”Iacob Mureșianu”
Ambasadori ai tradiţiilor din Alba, Sibiu, Cluj şi Mureş au participat, în 22 mai, la a IX-a ediţie a Festivalului de folclor pentru copii „Cânt şi joc de pe Târnave”, ce s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” din Blaj.
Ţelul festivalului, realizat la iniţiativa prof. Nicodin Aurelia, e continuarea tradiţiilor folclorice a zonelor de baştină a fiecărei formaţii. Prin el se urmăreşte şi cultivarea în sufletele copiilor a dragostei pentru portul, cântul şi jocul strămoşesc.
În 2016 derularea festivalului a adus un aer de sărbătoare în Blaj, parada portului popular a celor câteva sute de copii şi interpretările cântecelor aducând bucurie în inimile spectatorilor. Reuşita manifestării a fost deplină chiar din clipa când grupurile folclorice au etalat splendide costume tradiţionale româneşti şi au oferit fragmente din tablouri coregrafice, în aplauzele publicului. Formaţiile participante au urmat traseul Catedrala ortodoxă „Sfânta Maria” – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”, aici având loc spectacolul folcloric. Ele au fost întâmpinate de reprezentanţii autorităţilor locale, în frunte cu primarul şi viceprimarul Blajului – Gheorghe Valentin Rotar, respectiv Livia Mureşan.
Apoi, sub privirile asistenţei, au evoluat elevi ai ansamblurilor: „Purtata Avrigului” (Sibiu), instructor coregraf prof. Ovidiu Zeicu; „Tradiţii Uiorene” al Casei de Cultură din Ocna Mureş, instructor coregraf prof. Liliana Stoica; „Junii Târnavei” al Clubului Copiilor din Târnaveni (Mureş), instructor coregraf Vasile Trâmbiţas; „Fântâniţa de piatră” al Şcolii din Şpring, instructor coregraf, prof. Augustin Belei; „Florile Vişei” al Şcolii din Şeica Mare (Sibiu), instructor coregraf prof. Florin Dragotă; Şcolii din Urca (Cluj), instructor coregraf Canta Matin, „Junii Blajului” al Clubului Copiilor din Blaj, instructor coregraf prof. Florin Vasinc.
Pentru modul cum au ştiu să gestioneze actul cultural, participanţilor şi organizatorilor li se cuvin felicitări, această manifestare artistică onorând Blajul! (I.A.P.)
[nggallery id=2166]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii