Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Economie

A fost aprobată Legea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri. VEZI schimbările aduse pentru micile firme nou înfiinţate

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri. Legea prevede crearea unor  facilităţi pentru stimularea înfiinţării acestor incubatoare şi stabilește ce tipuri de incubatoare pot benefică de aceste facilităţi.

Ce este un incubator de afaceri?

Incubatorul de afaceri  este  o structură de sprijin a afacerilor, gestionată de un administrator, care urmăreşte crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru întreprinderile mici şi mjlocii nou înfiinţate stimulându-le potenţialul de dezvoltare şi de viabilitate, ajutându-le să se dezvolte în perioada de început, prin asigurarea unor facilitaţii comune şi a suportului managerial necesar, se arăta într-un comunicat transmis de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Practic, incubatorul de afaceri poate fi şi o clădire de birouri de dimensiuni medii sau reduse, în care start up-urile plătesc la comun chiria şi diverse servicii, pentru a ieşi mai ieftin. În plus, incubatorul de afaceri aduce laolaltă firmele şi ideile de afaceri, pentru că marii investitori să aibă mai uşor acces la ele, pe modelul Silicon Valley din SUA.

Cine poate fi fondator al unui incubator de afaceri?

Pot fi fondatori ai unui incubator de afaceri autorităţile publice locale, instituţia sau consorţiul de instituţii de învăţământ superior acreditate, institutele, centrele  şi staţiunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comerţ sau persoane juridice de drept privat, potrivit legii recent adoptate.

Tipurile de incubatoare de afaceri care se pot înființa sunt:
– cu portofoliu mixt;
– tehnologic;
– academic;
– agro-incubator;
– social;
– virtual;
– pentru activităţi nonagricole în mediul rural.

Acordarea titlului de incubator de afaceri se face prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mci şi mijlocii.

Perioada de valabilitate a titlului de incubator de afaceri este de 10 ani, putând fi prelungit pentru perioade similare.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri sunt:
– preincubare, pentru o perioadă maximă de 6 luni; incubare – pentru un ciclu de incubare de maxim  3 ani;
– accelerator de afaceri -pentru o perioadă maximă de 2 ani.

Facilităţile acordate fondatorului incubatorului de afaceri, prin intermediul schemelor de ajutor de stat, sunt:
– scutirea de la plata impozitului pe teren, corespunzător terenului aferent infrastructurii incubatorului de afaceri;
– scutirea de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura incubatorul de afaceri;
– scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale;
– alte facilităţi care pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale sau centrale.

Ideea incubatoarelor de afaceri nu este deloc nouă în România. Încă din anul 2005 până în 2013 au fost deschise 11 incubatoare de afaceri în Braşov, Sfântu Gheorghe, Câmpia Turzii, Satu Mare, Bacău, Dorohoi, Mangalia, Timişoara, Albă Iulia, târgu Mureş şi Craiova.

Cu toate acestea, nu se poate spune că experienţa a fost extrem de reuşită: au fost incubate în total 203 firme şi s-au creat 368 de locuri de muncă, potrivit datelor Guvernului.

Iniţiatorii acestei legi declară că acesta reglementează regimul juridic de înfiinţare şi funcţionare a incubatoarelor de afaceri, prin acordarea de facilităţi pentru stimularea înfiinţării acestora, pentru crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiilor şi crearea unui mediu antreprenorial în cadrul comunităţilor locale.

Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. (Z.U.)

startupcafe.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea  si modernizarea  satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024  Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024.  II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea