FOTO/ VIDEO: La Alba Iulia, de ziua lor, romii i-au sfidat pe politicieni, prin… absență!
- Baftalo, poate-au crezut că-i ”la mișto”: De ziua romilor n-au lipsit decât sărbătoriții
De ziua internațională a romilor, la Alba Iulia, au fost mai mulți politicieni decât sărbătoriți. Deși administrația locală le-a pregătit un program pompos, alocând din bugetul public suma de 7.000 de lei pentru organizare, se pare că romii au ales să nu participe la evenimentul aniversar, renunțând chiar și la masa populară.
Situația a fost explicată în mod diferit de organizatori, participanți și… sărbătoriții care au lipsit
Evenimentul de la Alba Iulia s-a organizat pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, iar primarul Mircea Hava a recunoscut că a fost o greșeală și poate ar fi trebuit să fi fost organizat zona cartierului ”Lumea Nouă”, ”acasă” la sărbătoriți. Edilul a amintit de o sărbătoare organizată tot pentru ei, în urmă cu mai mulți ani, cu invitați de renume – formația Ternipe și Nicolae Guță -, când romii din Alba Iulia s-au arătat aproape la fel de dezinteresați:
Pe de altă parte, Petre Florin Manole, de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, invitat să susțină un discurs, a spus că absența masivă a sărbătoriților i se ”datorează” prezentatorului, Rareș Buglea, și asta pentru că romii nu ar fi uitat și nici nu ar fi iertat poziția acestuia din urmă cu doi ani, când a scris pe o rețea de socializare: ”stiu ca falsii umanisti ma vor critica aspru, dar sustin in continuare sterilizarea femeii rrome, daca dupa prima nastere la ancheta sociala se dovedeste ca nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane! de ce o mai lasam sa il nasca si pe al 2-lea si pe al 5-lea……sa platesaca statul ajutoare sociale si sa punem noi zece lacate pe poarta???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, insa cea ce facem noi acum, adica fam de romani care un copil maxim doi, iar fam de tigani si ma refer aici la tiganii cei mai needucati si ne integrati…de la cinci copii in sus…este o dovada de inconstienta si iresponsabilitate fata de viitorul acestei tari! si cred ca le asiguram un viitor foarte „sigur” copiilor nostri, pe cand vor fi ei mari ,iar ponderea va fi de 5 la 1”.
”Ca rom, această zi ar trebui să fie una foarte bună, dar nu este deloc una bună pentru mine, pentru că sunt pus într-o situație neobișnuită pentru un tânăr rom și extrem de neobișnuită pentru un membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.(…) Situația are un nume și un chip, iar acestea sunt ale lui domnului Rareș Buglea. Este probabil unul dintre cei mai celebri tineri consilieri locali din județul Alba și cu siguranță, unul dintre cei mai cunoscuți pentru comunitatea romă. Domnul Rareș Buglea a spus ceva ce rar s-a mai auzit altundeva, într-o țară a Uniunii Europene și într-o societate democratică. A spus (…) că femeile rome, după un număr de copii, dacă nu au o condiții de oferit copiilor lor, ar trebui, și aici urmează cel mai important lucru, sterilizate”, a spus Petre Florin Manole:
Rareș Buglea nu a rămas dator și i-a răspuns pe loc oficialului de la CNCD: ”Îi mulțumim tare mult domnului Manole pentru cuvântul plin de dragoste și de salut. Îl mai invităm la Alba Iulia ca să vadă un oraș, o comunitate lipsită de resentimente, o comunitate plină de armonie, așa cum este aici”… :
Liderii comunității rome care au participat la eveniment au declarat, însă, că absenteismul nu are nicio legătură cu incidentul de acum doi ani, cu atât mai mult cu cât Rareș Buglea este considerat cel mai implicat reprezentant al administrației locale în viața și problemele etniei.
Și nu în ultimul rând, întrebați la ei acasa de ce au lipsit de la eveniment, romii din Alba Iulia au răspuns că nu au știut nimic despre el și că nimeni nu i-a anunțat.
”Duelul” declarațiilor nu s-a oprit aici
”E o sfidare ca un om care a fost sancționat de CNCD pentru declarații rasiste și misogine, să fie pus să modereze un eveniment care se referă tocmai la romi. Imaginați-vă dacă ar fi cineva care ar spune că trebuie să sterilizăm femeile românce, și ar fi invitat la Alba Iulia, să vorbească de ”1 Decembrie”, cum v-ați simți?”…, a mai declarat Petre Florin Manole:
”E tristă situația și eu sunt total neplăcut surprins să aflu că un reprezentant al statului, un reprezentant al CNCD – sună pacifist, este o organizație care se ocupă de foarte multe lucruri care să fie în regulă în țara aceasta – a avut un discurs plin de ură, și aste este destul de grav”… a fost reacția lui Rareș Buglea:
”(…) În societatea din Alba Iulia este un clivaj fantastic, iar marea vină este a politicienilor de duminică, sau de patru ani, care nu fac altceva decât să provoace acest clivaj din 4 în 4 ani și din păcate lipiturile se realizează extraordinar de greu”…, a spus, la rândul său, primarul Mircea Hava:
În paralel, chiar și fără prea mulți spectatori, evenimentul a continuat așa cum a fost programat
Pentru că, totuși, ”scopul acestui eveniment este de a sărbători împreună, autorități locale, comunitatea romă și întreaga societate Ziua dedicată cetățenilor de etnie romă din Alba Iulia”, după cum au precizat organizatorii, programul a continuat, așa cum a fost anunțat.
Au fost premiați elevi cu rezultate foarte bune la învățătură – Muntean Napoleon Dolar, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia”, care a obținut media generală 9,16 la sfârșitul anului școlar trecut; Rodeghiero Isabela Giulia, elevă în clasa a IX la același colegiu a primit o distincție pentru cea mai bună frecvență școlară; Baci Letiția Maria, elevă în clasa a X-a, tot la ”HCC” a fost desemnată drept ”elevul cel mai bine integrat în sistemul de învățământ”; premiul ”A doua șansă” a fost primit de Gabor Katica, elevă în clasa I în cadrul programului școlar de învățământ primar, la Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa din Alba Iulia. De asemenea, a primit o diplomă pentru întreaga activitate prof. Tică Angela, inspector școlar în perioada 2001 – 2014 și profesor de matematică la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.
A urmat un moment religios susținut de Asociația Biserica Apostolică a Credinței în Iisus Hristos prin pastorul misionar Zoltan Antoniu și un moment artistic susținut de o formație de dansatori de la Centrul Cultural “Augustin Bena “ Alba Iulia.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă populară, pentru cei prezenți, dar și pentru cei care nu au venit, deoarece porțiile de mici și suc le-au fost duse de reprezentanții administrației locale acasă – o parte la blocul ”Turturica” din Cetate, iar restul în cartierul ”Lumea Nouă”.
–––––––––––––
Ziua internațională a romilor, marcată la 8 aprilie în fiecare an, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.
Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.
[nggallery id=1904]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii