Obiective de vizitat în județul ALBA: Casa memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm, situată pe Ulița Veche. Program și prețuri de acces pentru turiști
Printre obiectivele turistice din județul Alba, care merită vizitate de cei care ajung pe aceste meleaguri, se numără și Casa Memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm.
Pornind pe soșeaua ce duce la Sebeș, la nici 15 km de Alba Iulia, veți ajunge în localitatea Lancrăm. Aici, din drumul european E 81, pe partea stângă, se desprinde o străduță îngustă, denumită Ulița Veche. Se urmează practic un curs paralel cu drumul european și, pe la jumătate, la numărul 234 (71, conform noii numerotări), veți afla o căsuță veche, trainică, zugrăvită într-un albastru seren. Este Casa memorială a poetului și filozofului român Lucian Blaga. Dincolo de portița din zabrele de lemn, veți afla o fereastră spre trecut, cu un decor indolent la trecerea timpului, dornic să mențină vie amintirea vremurilor de demult.
Aici marele gânditor și-a petrecut primii ani din viață, casa fiind moștenită în anul 1870 de părinți, Ana și Isidor Blaga, de la un bunic, preotul satului. Cei doi soți au adus pe lume nouă copii, între care Lucian Blaga a fost mezinul. Lumea copilăriei avea să fie însă umbrită de suferință, când în anul 1908, Isidor trecea la cele veșnice și după un an Ana era nevoită să vândă căminul familial pentru a se putea întreține și asigura educația copiilor.
Ajunsă astfel în posesia unor proprietari străini, casa avea să fie răscumpărată de statul român abia în anul 1995, cu ocazia centenarului, devenind muzeu. Deoarece între timp construcția suferise modificări, au fost necesare lucrări de restaurare care s-au finalizat în 1998. Pentru amenajarea interioarelor, au fost adunate colecții de obiecte provenite din donații de la rude și apropiati ai poetului, personalități literare, precum și din partea unor instituții.
Sunt expuse manuscrise și volume semnate, documente, obiecte de mobilier, portrete, fotografii, precum și obiecte personale, paltonul, pălăria, geamantanul de student sau penița de scris.
În completarea casei părintești, s-a reamenajat și vechea șură, pentru ca aceasta să dobândească un aspect modern. S-a amenajat o mica bibliotecă și o sală multifuncțională, destinată manifestarilor culturale organizate anual, la începutul lunii mai, în cadrul Festivalului International „Lucian Blaga”.
Este o expoziție simplă, dar reușește să redea cât mai fidel urmele unei atmosfere de trecut. Anii se scurg, însă trecerea lor pare a fi derizorie și, cu toate că multe trăiri au fost probabil estompate, aceste câteva frânturi de amintire se vor strădui să rămână veșnic intacte.
Program de vizită: de marti până duminică, în intervalul orar 8 : 00 – 16 : 00. Luni, Casa memorială Lucian Blaga este închisă publicului.
Preturi de acces: adulti: 4 lei; elevi, studenti si pensionari: 2 lei.
Contact pentru detalii: Str. Ulita Veche nr. 234; Lancram, 515801; Telefon: 0258 732 844; Email: [email protected]. (A.M.)
sursa: viziteazaalbaiulia.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii