Obiective de vizitat în județul ALBA: Casa memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm, situată pe Ulița Veche. Program și prețuri de acces pentru turiști

Casa-Memoriala-Lucian-BlagaPrintre obiectivele turistice din județul Alba, care merită vizitate de cei care ajung pe aceste meleaguri, se numără și Casa Memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm.

Pornind pe soșeaua ce duce la Sebeș, la nici 15 km de Alba Iulia, veți ajunge în localitatea Lancrăm. Aici, din drumul european E 81, pe partea stângă, se desprinde o străduță îngustă, denumită Ulița Veche. Se urmează practic un curs paralel cu drumul european și, pe la jumătate, la numărul 234 (71, conform noii numerotări), veți afla o căsuță veche, trainică, zugrăvită într-un albastru seren. Este Casa memorială a poetului și filozofului român Lucian Blaga. Dincolo de portița din zabrele de lemn, veți afla o fereastră spre trecut, cu un decor indolent la trecerea timpului, dornic să mențină vie amintirea vremurilor de demult.

ELIT

Aici marele gânditor și-a petrecut primii ani din viață, casa fiind moștenită în anul 1870 de părinți, Ana și Isidor Blaga, de la un bunic, preotul satului. Cei doi soți au adus pe lume nouă copii, între care Lucian Blaga a fost mezinul. Lumea copilăriei avea să fie însă umbrită de suferință, când în anul 1908, Isidor trecea la cele veșnice și după un an Ana era nevoită să vândă căminul familial pentru a se putea întreține și asigura educația copiilor.

Ajunsă astfel în posesia unor proprietari străini, casa avea să fie răscumpărată de statul român abia în anul 1995, cu ocazia centenarului, devenind muzeu. Deoarece între timp construcția suferise modificări, au fost necesare lucrări de restaurare care s-au finalizat în 1998. Pentru amenajarea interioarelor, au fost adunate colecții de obiecte provenite din donații de la rude și apropiati ai poetului, personalități literare, precum și din partea unor instituții.

palaria si paltonul scriitorului lucian blagaSunt expuse manuscrise și volume semnate, documente, obiecte de mobilier, portrete, fotografii, precum și obiecte personale, paltonul, pălăria, geamantanul de student sau penița de scris.

În completarea casei părintești, s-a reamenajat și vechea șură, pentru ca aceasta să dobândească un aspect modern. S-a amenajat o mica bibliotecă și o sală multifuncțională, destinată manifestarilor culturale organizate anual, la începutul lunii mai, în cadrul Festivalului International „Lucian Blaga”.

Este o expoziție simplă, dar reușește să redea cât mai fidel urmele unei atmosfere de trecut. Anii se scurg, însă trecerea lor pare a fi derizorie și, cu toate că multe trăiri au fost probabil estompate, aceste câteva frânturi de amintire se vor strădui să rămână veșnic intacte.

Program de vizită: de marti  până duminică, în intervalul orar 8 : 00 – 16 : 00. Luni, Casa memorială Lucian Blaga este închisă publicului.

Preturi de acces: adulti: 4 lei; elevi, studenti si pensionari: 2 lei.

Contact pentru detalii: Str. Ulita Veche nr. 234; Lancram, 515801; Telefon: 0258 732 844; Email: casamemoriala@cclbsebes.ro. (A.M.)

sursa: viziteazaalbaiulia.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...