VIDEO: Regele Mihai s-a retras de la tron în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta
Regele Mihai I al României a decis să se retragă de la tron în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României.
”În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, este mesajul transmis de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.
Avocatul Casei Regale, Andrew Popper, a transmis o declaratie în care comunică faptul că Majestatea Sa Regele Mihai I se află în stare foarte gravă. ”Regele Mihai – a declarat Andrew Popper – a suferit recent o operție fiind operat de carcinom leucemic, și a fost diagnosticat cu leucemie aflată în stare de metastază. Avind in vedere acest diagnostic, Majestatea Sa regele Mihai l a cerut membrilor Consiliului de Coroană să dea sfatul lor custodelui Coroanei Regale Alteța Sa regală principesa Margareta. Atribuțiile Coroanei Regale au fost preluate de Alteța Sa regală principesa Margareta”.
Consiliul Regal s-a întrunit în a cincea sesiune, marți 1 și miercuri 2 martie 2016, la cererea Majestății Sale Regelui, la Morges, în Elveția și a luat notă de starea de sănătate a Majestății Sale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: ”carcinom epidermoid metastazant” și ”leucemie cronică”.
”Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele în dimineața de miercuri 2 martie 2016. Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Consiliul Regal rămâne la dispoziția Custodelui Coroanei”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale.
Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, și este unicul fiu al Regelui Carol al II-lea și al Principesei Elena. La moartea Regelui Ferdinand I, la 27 iulie 1927, Mihai este urcat pe tron cu un Consiliu de Regență, prezidat de unchiul său, prințul Nicolae. În acea perioadă, Carol trăia în străinătate și renunțase la drepturile sale dinastice, începând cu 28 decembrie 1925. La 8 iunie 1930, prințul Carol a revenit în țară și s-a proclamat Rege, iar fiul său, Mihai, a redevenit prinț moștenitor. După abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai a revenit pe tron, până la 29 decembrie 1947, când a fost obligat de comuniști să abdice. (Z.U.)
Surse: Casa Regală; stiripesurse.ro;
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii