Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Comisia de etică a Universității din Alba Iulia: Cei 4 profesori implicați în scandalul lucrărilor științifice scrise de deținuți au dat doar RECOMANDĂRI tematice

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

uabComisia de Etică a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a luat o decizie în privința profesorilor universitari implicați în scandalul deținutilor care au scris lucrări știintifice pentru a li se reduce pedeapsa. Potrivit raportului prezentat de comisie, cei patru profesori au dat doar recomandări scrise privind relevanţa tematicii alese de deținuți pentru lucrările respective, dar nu au efectuat alte operaţii și nu s-au implicat în vreun fel în realizarea lucrărilor.

De asemenea, susra citată menționează că ”exprimările lor din recomandări și implicarea personală nu aduc vreo atingere integrităţii şi prestigiului universităţii”.

Mai jos, raportul Comisiei de Etică a Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia:

”Au fost identificate cinci recomandări, în favoarea a cinci deţinuţi, subscrise de patru cadre didactice din universitate: prof. univ. dr. Sorin Briciu, specialist în economie (2), prof univ. dr. Luduşan Marioara, specialist în problematica asistenţei sociale (1), prof. univ. dr. Himcinschi Mihai, specialist în teologie (1), conf. univ. dr. Gânfalean loan, specialist în drept (1).

Recomandările au fost date, marcând o primă treaptă a unei proceduri instituite de Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – prin decizie administrativă – în aplicarea Legii nr. 254/ 2013, privind executarea pedepselor.

Din perspectiva activităţii şi preocupărilor didactice universitare, procedura prevede că – în ipoteza în care un deţinut doreşte să beneficieze de facilităţi de calcul al pedepsei executate, efect al muncii intelectuale prestate – acesta îşi exprimă în scris intenţia şi solicită stabilirea programului de lucru, indicând o tematică socotită de el ca fiind de interes ştiinţific.

La cerere se anexează o recomandare scrisă, privind relevanţa tematicii în domeniul ales, recomandare dată de un profesor ori conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea, aflată doar în fază de propunere, de proiect.

Prin urmare, în acest cadru de procedură administrativă pregătitoare s-au exprimat cadrele didactice universitare menţionate: au emis recomandări – în sensul exigenţelor procedurii descrise mai sus – în care au constatat că temele propuse pot prezenta interes ştiinţific; profesorii menţionaţi nu au efectuat alte operaţii şi nu s-au implicat în vreun fel în realizarea procedurilor administrative de măsurare a timpului de lucru ori de evaluare a modelului de efort intelectual, necesar pentru realizarea proiectului intelectual al deţinutului ori, după caz, a valorii ştiinţifice a produsului muncii lui creative.

Cadrele didactice ale universităţii ~ prin recomandările lor – au descris o posibilitate – evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere – aşa cum condiţiona procedura impusă de administraţia centrală a penitenciarelor şi au realizat o opţiune strict personală.

Comportamentul profesional al cadrelor didactice din universitate – cu referire expresă numai la recomandările menţionate mai sus – se înscrie într-un registru de activitate obişnuit şi ilustrează un comportament deontologic; exprimările din recomandări şi implicarea lor personală nu aduc vreo atingere integrităţii şi prestigiului universităţii.” (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

AVERTIZARE RO-ALERT la Baia de Arieș: A fost semnalată prezența unui URS în satul Muncelu

Bogdan Ilea

Publicat

în

AVERTIZARE RO-ALERT la Baia de Arieș: A fost semnalată prezența unui URS în satul Muncelu Prezența unui urs a fost semnalată în cursul serii de sâmbătă, 19 mai 2024, în satul Muncelu, Baia de Arieș. Oamenii au fost informați trimis prin RO-ALERT cu privire la apariția unui urs în zona satului Muncelu. Sfaturi care le-ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea