Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Autorul crimei de la Alba Iulia urmează să fie evaluat psihiatric. Mihai Pandelea nu își poate explica fapta

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Mihai Răzvan Pandelea, tânărul de 26 de ani din Alba Iulia, care a recunoscut în fața anchetatorilor că în noaptea de 2/3 februarie a ucis cu o cruzime încă inexplicabilă o tânără prostituată la serviciile căreia apelase, urmează să fie supus unei expertize psihiatrice amănunțite.

mihai pandelea

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Poate rezultatele examenului psihologic şi psihiatric vor ajuta la umplerea golurilor din această poveste care a șocat întreaga societate românească. Poate specialiștii vor reuși să explice ceea ce nu a reușit nici măcar incuplatul Mihai Pandelea, care a colaborat cu anchetatorii, și-a recunoscut fapta, a spus că regretă, dar a insistat că nu își poate explica gestul, că nu a avut un motiv determinat, potrivit procurorilor.

 

Ce l-a determinat pe un tânăr de 26 de ani – educat, căsătorit, singur la părinți, cu un statut socio-economic bun, cu un loc de muncă, fără antecedente penale, integrat în societate, cu prieteni – să înjunghie cu sânge rece, în zona gâtului, (n.r. cervicală) o femeie de vârsta lui, cu lovituri repetate, (n.r. peste cinci), folosind două cuțite diferite luate din bucătăria fetei? În plus, încercând să inducă în eroare anchetatorii, a furat din apartamentul în care prostiuata locuia cu chirie trei telefoane mobile, o tabletă și portofelul cu buletinul victimei, pe care apoi le-a aruncat în mai multe canalizări din oraș.

Mihai era vecin de bloc cu victima, având domiciliul într-o scară alăturată.

CITEȘTE ȘI: Mihai Pandelea a recunoscut că a ucis-o pe Alina Tănăsie și spune că regretă

Mihai Răzvan Pandelea este căsătorit din 2015, lucrează la departamentul IT al unei firme din Sebeș. Este absolvent al Colegiului Tehnic Alexandru Domşa din Alba Iulia, specializarea „Tehnician operator tehnică de calcul”, promovând examenul de Bacalaureat în 2008 cu media 8,80.

Până acum o săptămână era o persoană aparent normală și toată viața în față. Acum riscă 20 de ani de închisoare.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

CITEȘTE ȘI: Cine este tânărul albaiulian arestat ca suspect de uciderea Alinei Bianca Tănasie și CUM a comis crima

Despre expertiza medico-legală psihiatrică

În urma analizei cazului, se vor trage concluziile care trebuie să arate:

– dacă există vreo boală psihică la cel expertizat şi dacă ea îi alterează conştiinţa sau discernământul;

– să precizeze dacă faptele comise sunt sau nu legate cauzal de simpto-matologia bolii;

– să stabilească responsabilitatea expertizatului pentru fapta comisă.

Responsabilitatea cuprinde “totalitatea particularităţilor psihice ale individului care-l fac capabil să înteleagă libertatea şi necesitatea acţiunilor sale în unitate dialectică cu legile obiective de dezvoltare a societăţii şi să aprecieze consecintele faptelor sale atunci când acţionează contrar acestei unităţi”.

Discernământul este rezultatul sintezei dintre personalitate şi conştiinţă, sinteză ce se manifestă în momentul săvârşirii unei activităţi ce se traduce prin capacitatea unei persoane de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele faptelor sale (adică să conceapă planul unei acţiuni, etapele ei de desfăşurare, cât şi urmările ce decurg). Discernământul poate fi păstrat, scăzut (diminuat), mult scăzut şi abolit. (B.T)

Bibliografie: Nicolae Zărnescu, Bolnavul psihic în faţa Justiţiei: Expertiza medico-legală psihiatrică, Vasilcu Mihai Silviu

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea