Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO „Holocaustul – între comemorare și educație”. Mesajul elevilor de la Colegiul National ”David Prodan” din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

La sediul CDI al Colegiului Naţional David Prodan din Cugir a avut loc pe 27 ianuarie, o primă activitate coordonată de prof. Serafina Oarga şi prof. documentarist Tatiana Ungurianu,  în care elevii , sustinuţi printr-un  powerpoint cu texte si imagini autentice tulburătoare emoţional, au purtat discuţii libere asupra actelor de genocid desfăşurate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cugir07Au fost amintite alte date de comemorare, precum 19 aprilie 1943, dată aleasa de israelieni, legată de izbucnirea revoltei in ghetoul varşovian.  Au fost explicati termeni precum Holocaust, arian, genocid, antisemitism, rasism, ghetou, steaua galbenă . Elevii au intervenit cu informaţii provenite din cărțile citite despre Auschwitz, Birkenau sau Dakau din Polonia, sau despre filmele vizionate „Am fost medic la Auschwitz” , ” Jurnalul Annei Frank” ,,Băiatul în pijamale vărgate”, „Lista lui Schindler”.  În memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului s-a păstrat un moment de reculegere.

A doua activitate desfăşurată în  data de 29 ianuarie , a avut loc la sediul Centrului de Asistenţă Socială din Cugir, unde un grup de cinci elevi ai clasei a IX-a A, anume: Banu Ioana, Dusa Roxana, Olcean Cristian, Radu Marius  şi  Simoiu Marian, coordonati de prof. Nicolae Bacilă si prof. Tatiana Ungurianu,  au susţinut prezentarea power point cu date esenţiale privind Holocaustul.

Elevii au marcat în mesajul lor, că indiscutabil, Holocaustul  a fost unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria lumii. În spiritul dreptății și al umanității, astăzi elevii învață despre acest episod nefast al istoriei secolului XX, nu doar din perspectiva  persecuțiilor organizate de către om contra semenului său, a crimelor şi tragediilor umane petrecute, ci învață despre adevăr, toleranţă reciprocă și umanitate, educându-si aşadar valorile esențiale pe care orice societate democratică trebuie să se bazeze.

De la 1945 până astăzi, Holocaustul ca eveniment, a generat o multitudine de întrebări, multe de ordin moral şi etic: Cum a fost posibilă exterminarea unui popor doar în baza identităţii sale religioase şi etnice? Cum a fost posibil ca celelalte naţiuni să nu reacţioneze în nici un fel? De ce un număr atât de mic de oameni s-au opus şi au încercat  să-şi salveze semenii?

(C.P.)

[nggallery id=1562]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții Un bărbat din Alba Iulia a fost reținut de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții. Citește și: Șofer din Alba, BEAT MANGĂ, prins de polițiști la volan: Avea o alcoolemie de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea