PNL Alba: Câteva necesități în învățământul preuniversitar românesc
Anul 2016 se anunță a fi un an tumultos din punct de vedere politic, având în vedere că vom avea două rânduri de alegeri (locale și parlamentare), iar experiența democrației românești post-decembriste ne-a arătat că nu de puține ori, în ani electorali, guvernele au avut diverse politici, care pe termen scurt au avut aparente efecte benefice, dar pe termen lung lucrurile au stat cu totul altfel. Iar în domeniul educației situația nu a diferit foarte mult.
Iată de ce, la început de an (electoral) 2016, Partidul Național Liberal, conștient de misiunea sa istorică și rolul său în societatea românească, a venit cu niște solicitări pe care le-a semnalat Minsterului Educației și Cercetării (MEC). Aceste solicitări, majoritatea vizând învățământul preuniversitar, au în vedere prioriăți pentru anul 2016, priorități pe care MEC ar trebui să le aibă în vedere.
Una dintre solicitări se referă la stoparea crizei manualelor. MEC ar trebui să accelereze ritmul în care se fac licitaţiile pentru manualele noi, deoarece nu este în interesul elevilor ca aceștia, pentru încă un an, să înveţe după programe noi, dar din aceleaşi manuale vechi. De asemenea, în ceea ce-i privește pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a, acești ar trebui, așa cum prevede LEN 1/2011, să aibă și ei manuale în mod gratuit.
Depolitizarea managementului școlar este și ea o necesitate. În anul (electoral) 2016 ar trebui să fie amânate concursurile pentru funcții de conducere din ISJ-uri și din unitățile de învățământ. Chiar dacă avem un guvern tehnocrat, dar având în vedere că la conducerile inspectoratelor școlare județene există tot vechile conduceri (PSD-iste), cadrele didactice și diverși actanți din sistemul de educație consideră că există un risc major ca să se continue punerea pe funcţii a clientelei de partid. În plus, nu puțină lume din sistem este de părere că ar trebui schimbată metodologia, dar și formatul testelor pentru respectivele concursuri.
Decontarea navetei cadrelor didactice și elevilor trebuie să fie încă un punct care trebuie avut în vedere, mai ales că avem și demersuri legislative în acest sens. Reamintim astfel că, încă din 30 septembrie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, o propunere legislativă a PNL care prevede decontarea transportului profesorilor din finanţarea de bază. Astfel, profesorii din județul Alba și cei peste 65.000 de colegi de-ai lor, profesori navetişti, din țară, vor au dreptul la decontarea transportului de la Ministerul Educaţiei și Cercetării. Important este faptul că decontarea urmează a se face atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Iar în ceea ce-i privește pe elevi, aceștia au, de asemenea, dreptul la decontarea navetei.
Prelungirea perioadei pentru consultare publică în ceea ce privește noile planuri cadru pentru învățământul gimnazial. Este bine că aceste planuri se află în dezbatere publică, dar reamintim faptul că ele au fost lansate în dezbatere publică în 23 decembrie 2015, în vacanță. Or, se știe că, în general, perioada vacanței școlare (cu atât mai puțin cea din perioada Sărbătorilor de Iarnă) nu este potrivită pentru astfel de dezbateri publice. Subiectul planurilor cadru este de prim interes, deoarece el vizează modul în care pe viitor vom preda elevilor noști, ce vom preda ș.a.m.d., iar o consultare serioasă care să implice cât mai mulți actori implicați (cadre didactice, părinți, elevi etc.) nu se face într-un timp scurt și cu atât mai puțin în vacața din perioada Sărbătorilor de Iarnă.
Totodată, PNL recomandă introducerea unui curriculum transdisciplinar şi încurajarea profesorilor să facă ore transdisciplinare în tandem pentru a maximiza rezultatele finale. În plus, este necesar să se pună un accent mai mare pe digitalizarea informaţiei şi pe asigurarea de şanse egale pentru toţi elevii din învățământul românesc.
Partidul Național Liberal are încredere că actualul Guvern Cioloș nu va repeta greșelile făcute de precedentul Guvern PSD.
Partidul Național Liberal consideră că întârzierea rezolvării problemelor din învățământul preuniversitar este un lucru grav care va avea ca și efect degradarea sistemului de învățământ din România. (Z.U.)
Prof. dr. Adrian SIMION, vicepreședinte PNL Alba Iulia, președinte al Comisiei Naționale de Educație a TNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii