FOTO: “Dor de Eminescu” la Colegiul Naţional David Prodan Cugir
„Şi dacă ramuri bat în geam
Şi se cutremur plopii
E ca în minte să te am
Şi-ncet să te apropii”
Pe aceste versuri au încercat, ca în fiecare an, dascălii şi elevii de la Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir, să şi-l „apropie” pe cel care a fost geniul poeziei româneşti – Mihai Eminescu.
Manifestarea intitulată „Dor de Eminescu” a debutat cu in concurs de interpretare critică, pornind de la poezia eminesciană „Glossă”.
Unsprezece elevi din clasele a IXa – a XIa au îmbinat talent, emoţie şi creativitate, juriul urmând să premieze cele mai reuşite lucrări.
Partea a doua a activităţii a fost deschisă emoţionant de cuvântul directorului colegiului, prof. Ionela Cozmescu, care a mulţumit elevilor pentru interesul incă viu şi pasiunea de a se apleca asupra operei eminesciene.
Această pasiune s-a reflectat într-un moment minunat de recitare de poezie în limbile română, franceză, engleză, germană, rusă şi spaniolă, susţinut de 11 elevi ai colegiului – Banu Ioana – „Când amintirile” (lb. română), Presecan Laurenţiu – „Sonet I” (lb. română), Nergheş Emanuela – „Atât de fragedă” (lb. română), Banu Ioana „Atât de fragedă”(lb. franceză), Presecan Laurenţiu – „Sara pe deal” (lb. engleză), Novac Ioana – „Sara pe deal” (lb.germană), Bota Georgiana – „Dorinţa” (lb.germană), Şandru Damaris – „Lacul” (lb.spaniolă), Florea Cătălin – „Criticilor mei…”(lb.română), Arion Andreea –„Sonet I” (lb.franceză), Gherman Tatiana –„Lacul” (lb.română) şi Florea Cătălin – „Lacul” (lb.rusă). Cercul de chitară „Aprentis” , condus de prof. Călin Furdui a pus pe muzică versurile poeziei „Sara pe deal”în interpretarea elevei Bărbânţă Alexandra.
Profesorul documentarist Tatiana Ungurianu a prezentat o expoziţie de carte „Eminescu” precum şi un material PowerPoint care a punctat viaţa şi opera marelui poet. Iar pentru că poezia „Glossă” a fost cea de la care concursul de interpretare critică a plecat, Cercul de chitară a transpus-o şi în cântec.
Momentul s-a încheiat cu premierea elevilor participanţi la concursul de interpretare critică.
Un premiul special de eseistică a fost acordat elevei Paşcanu Larisa – clasa a Xa C, Premiul întâi – Jibotean Francesca XC, premiul al doilea Teba Theodora XA , premiul al treilea – Zinca Adrian XIC şi trei menţiuni – Enescu ana-Maria IXC, David Mihai XA şi Ilca Raluca XA.
Acţiunea a fost găzduită de Centrul de Documentare şi Informare a colegiului şi coordonată de prof. Adriana Copăceanu, prof. Alina Moldovan, prof. Ionela Cozmescu, prof. Maria-Cristina Pătroescu, prof. Anca Alisie şi prof. documentarist Tatiana Ungurianu.
Doamna director, prof. Ionela Cozmescu a subliniat la finalul activităţii că este un lucru minunat faptul că poezia eminesciană încă ne mai emoţionează şi este cea care reuşeşte să ne treacă prin toate stările sufleteşti.
(C.P.)
[nggallery id=1512]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 4 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918