MAE: Vom continua să promovăm consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale
Ministerul Afacerilor de Externe a transmis, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale care se sărbătorește anual în 18 decembrie, că va continua să promoveze consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
„Respectul pentru diversitatea culturală și dialogul intercultural, ca principiu de bază al politicilor în domeniul minorităților, reprezintă, în realitate, respectul pentru valori esențiale ale democrației și fundamentul oricărei societăți multiculturale care permite crearea condițiilor pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților distincte”, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, potrivit unui comunicat.
MAE arată că, de-a lungul timpului, România a reușit să dezvolte, cu implicarea membrilor minorităților naționale ce locuiesc pe teritoriul său, un sistem de protecție a drepturilor acestora, care asumă și depășește standardele internaționale în domeniu.
„Acest sistem a contribuit semnificativ la protejarea și promovarea identității culturale, lingvistice sau religioase a persoanelor aparținând minorităților naționale din România, fapt relevat pe deplin de analizele diferitelor mecanisme de monitorizare, constituite în baza convențiilor relevante ale Consiliului Europei”, se subliniază în comunicat.
Conform sursei citate, în mod concret, statul român protejează dreptul fiecărui individ, care își declară în mod liber apartenența la o minoritate națională, de a folosi limba maternă în relația cu autoritățile administrative și în justiție, de a învăța limba maternă, de a primi educație în limba maternă (la toate nivelurile de învățământ), de a beneficia de serviciu religios în limba maternă, de a avea acces la media în limba maternă, de a participa la viața publică și în procesul de luare a deciziilor în chestiuni de relevanță pentru societate în ansamblul său. Totodată, România promovează activitățile culturale care pun în valoare identitatea minorităților naționale, acordând finanțări substanțiale prin organizațiile reprezentative ale acestora.
„Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și să susțină un nivel înalt al standardelor internaționale de protecție a identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestora, inclusiv în privința comunităților românești din afara granițelor țării”, se mai precizează în comunicat.
Ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităților Naționale din România prin Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998. Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Declarația cu privire la drepturile persoanelor ce aparțin minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. (V.N.)
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii