Festivalul de colinde „O, ce veste minunată!” de la Blaj
Colindul, acest obicei care precede sfânta seară de Crăciun, a fost adus la Blaj prin sprijinul şi contribuţia Primăriei municipiului Blaj – primar ec. Gheorghe Valentin Rotar, alături de Asociaţiunea Culturală ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj, împreună cu bisericile surori, reprezentate de Protopopiatul Ortodox Blaj şi Protopopiatul Greco-Catolic Blaj, care au organizat sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 decembrie 2015, cea de a XVI-a ediţie a Festivalul de colinde „O, ce veste minunată!” în Sala festivă a Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj.
Festivalul a fost deschis de Corul Protopopiatului Ortodox Blaj, coordonat de pr. Ioan Avram, şi de Corul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică Blaj, coordonat cu profesionalism de prof. Petre Tutelea. Au intrat apoi în scenă grupuri de colindători ale Cercurilor ASTRA începând cu Cercul ASTRA „Ioan Pop Reteganul” Sâncel, coordonator p. Vasile Brumar, apoi Cercul ASTRA al Colegiului Naţional „I.I. Micu Clain” Blaj, coord. prof. Maria Borşan şi părintele Lucian Borşan. De la Mihalţ au venit colindătorii Cercului ASTRA „Ion Breazu”, coordonator Rareş Bobiţan, un iubitor şi slujitor al culturii, care a reuşit în scurt timp să formeze un cor bine închegat, care a interpretat colinde de o înaltă ţinută artistică.
Preotul Ioan Nicoară de la Mănărade a reuşit să strângă în jurul său un grup de elevi şi tineri ai satului, care au colindat cu mult elan tineresc. Din zona premontană a Apusenilor au venit să ne colinde un grup de colindători, elevi ai Şcolii gimnaziale „Decebal” din Cricău, coordonator Anca Stiop, o iubitoare de cântec şi frumos. Prima seară a fost încheiată apoteotic de grupul de colindători ai Cercului ASTRA „Ioan Bianu” Valea Lungă, coord. prof. Călina Comşa, şi animat de primarul Vasile Puşcă, puternic ancorat în activitatea culturală a comunei.
Programul zilei de duminică, 13 decembrie 2015, a fost deschis de Cercul ASTRA al Şcolii Gimnaziale „Toma Cocişiu” Blaj, coordonat de tânăra prof. Andrada Crişan. Au urcat apoi pe scenă colindătorii Cercului ASTRA „Aron Cotruş” Cergău Mare, coordonaţi de Aniţă Mărginean şi Maria Mărginean, susţinuţi şi de pe scenă de destoinica şi înteprinzătoarea lor primăriţă Lenuţa Aldea.
Tânărul profesor teolog Alexandru Mărginean a interpretat două colinde superbe, iar grupul de colindători din Daneş, jud. Mureş, coordonat de primarul-patriot Nicolae Mosora, un adevărat Mecena al zilelor noastre, ne-a răscolit sufletele prin colindele „Ce vedere minunată!” şi „Izbăvire”. Colindătorii Cercului ASTRA Cetatea de Baltă, coordonaţi de Ioan Olaru, au oferit colinde specifice satului lor, remarcând aici portul popular local, purtat cu multă mândrie de doamna dr. Cucui şi componenţii grupului. Părintele paroh Vasile Goga, prin vocea lui baritonală şi mlădioasă, a interpretat dumnezeieşte un colind, coborât parcă din rai. Cercul ASTRA „Ion Blăjan” din Roşia de Secaş, coordonat de Felicia Bogdan, a interpretat cu multă evlavie colinde arhaice din Ţara Secaşelor, iar învăţătoarea Cristina Burnete, mereu tânără şi inspirată, în final, a evocat în versuri vestea cea mare a Naşterii lui Iisus Hristos.
De la Cenade, satul marelui scriitor Ion Agârbiceanu, au venit tineri colindători coordonaţi de preşedintele Cercului ASTRA, prof. Livia Breaz, o certitudine şi o mărturie vie a continuităţii vieţii la sat, demni urmaşi şi continuatori ai obiceiurilor şi tradiţiilor noastre populare. Judeţul Sibiu a fost prezent în festival cu un grup de femei aparţinând Despărţământului ASTRA „Timotei Cipariu” Dumbrăveni, coordonat de Rodica Deac, aducând colinde specifice zonei lor rurale, mostre vii ale tradiţiilor populare.
Tânărul preot Ionică Rusan a reuşit să închege un grup de colindători din tineretul Protopopiatului Ortodox Blaj, care a oferit un adevărat regal de colinzi, reverberând prin glasul lor cristalin şi tineresc, îndemnul la credinţă, la valorile creştine ale poporului român. Din judeţul Mureş ne-a colindat Grupul folcloric „Arini” din satul Boiu, com. Albeşti, coordonat de Ioan Sârbu, un grup falnic şi omogen, oferind colindelor o notă patriharhală. Seara a fost încheiată de Grupul de colindători din Tiur, coordonat de pr. Dulău senior, care ne-a oferit colindul autentic al satului strămoşesc.
Gazda festivalului de atâţia ani buni a fost familia Maria şi Gheorghe Zereş din Pănade, care, ca o familie statornică de la sat, a recompensat şi acordat acestor păstrători ai colindului Diplome de Excelenţă, precum şi câte un pahar de vin, un colac, o bucată de cozonac şi un măr.
Ioan MIHĂLŢAN, Blaj
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii