Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul de colinde „O, ce veste minunată!” de la Blaj

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Colindul, acest obicei care precede sfânta seară de Crăciun, a fost adus la Blaj prin sprijinul şi contribuţia Primăriei municipiului Blaj – primar ec. Gheorghe Valentin Rotar, alături de Asociaţiunea Culturală ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj, împreună cu bisericile surori, reprezentate de Protopopiatul Ortodox Blaj şi Protopopiatul Greco-Catolic Blaj, care au organizat sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 decembrie 2015, cea de a XVI-a ediţie a Festivalul de colinde „O, ce veste minunată!” în Sala festivă a Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj.
Festivalul a fost deschis de Corul Protopopiatului Ortodox Blaj, coordonat de pr. Ioan Avram, şi de Corul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică Blaj, coordonat cu profesionalism de prof. Petre Tutelea. Au intrat apoi în scenă grupuri de colindători ale Cercurilor ASTRA începând cu Cercul ASTRA „Ioan Pop Reteganul” Sâncel, coordonator p. Vasile Brumar, apoi Cercul ASTRA al Colegiului Naţional „I.I. Micu Clain” Blaj, coord. prof. Maria Borşan şi părintele Lucian Borşan. De la Mihalţ au venit colindătorii Cercului ASTRA „Ion Breazu”, coordonator Rareş Bobiţan, un iubitor şi slujitor al culturii, care a reuşit în scurt timp să formeze un cor bine închegat, care a interpretat colinde de o înaltă ţinută artistică.

Blaj05Preotul Ioan Nicoară de la Mănărade a reuşit să strângă în jurul său un grup de elevi şi tineri ai satului, care au colindat cu mult elan tineresc. Din zona premontană a Apusenilor au venit să ne colinde un grup de colindători, elevi ai Şcolii gimnaziale „Decebal” din Cricău, coordonator Anca Stiop, o iubitoare de cântec şi frumos. Prima seară a fost încheiată apoteotic de grupul de colindători ai Cercului ASTRA „Ioan Bianu” Valea Lungă, coord. prof. Călina Comşa, şi animat de primarul Vasile Puşcă, puternic ancorat în activitatea culturală a comunei.
Programul zilei de duminică, 13 decembrie 2015, a fost deschis de Cercul ASTRA al Şcolii Gimnaziale „Toma Cocişiu” Blaj, coordonat de tânăra prof. Andrada Crişan. Au urcat apoi pe scenă colindătorii Cercului ASTRA „Aron Cotruş” Cergău Mare, coordonaţi de Aniţă Mărginean şi Maria Mărginean, susţinuţi şi de pe scenă de destoinica şi înteprinzătoarea lor primăriţă Lenuţa Aldea.

Citește și: Mesaje de Crăciun fericit, mesaje de Crăciun pentru prieteni, mesaje de Crăciun pentru iubită, mesaje de Crăciun pentru familie, mesaje de Crăciun frumoase si scurte, mesaje de Crăciun crestine, mesaje de Crăciun amuzante, mesaje de Crăciun haioase

Tânărul profesor teolog Alexandru Mărginean a interpretat două colinde superbe, iar grupul de colindători din Daneş, jud. Mureş, coordonat de primarul-patriot Nicolae Mosora, un adevărat Mecena al zilelor noastre, ne-a răscolit sufletele prin colindele „Ce vedere minunată!” şi „Izbăvire”. Colindătorii Cercului ASTRA Cetatea de Baltă, coordonaţi de Ioan Olaru, au oferit colinde specifice satului lor, remarcând aici portul popular local, purtat cu multă mândrie de doamna dr. Cucui şi componenţii grupului. Părintele paroh Vasile Goga, prin vocea lui baritonală şi mlădioasă, a interpretat dumnezeieşte un colind, coborât parcă din rai. Cercul ASTRA „Ion Blăjan” din Roşia de Secaş, coordonat de Felicia Bogdan, a interpretat cu multă evlavie colinde arhaice din Ţara Secaşelor, iar învăţătoarea Cristina Burnete, mereu tânără şi inspirată, în final, a evocat în versuri vestea cea mare a Naşterii lui Iisus Hristos.
De la Cenade, satul marelui scriitor Ion Agârbiceanu, au venit tineri colindători coordonaţi de preşedintele Cercului ASTRA, prof. Livia Breaz, o certitudine şi o mărturie vie a continuităţii vieţii la sat, demni urmaşi şi continuatori ai obiceiurilor şi tradiţiilor noastre populare. Judeţul Sibiu a fost prezent în festival cu un grup de femei aparţinând Despărţământului ASTRA „Timotei Cipariu” Dumbrăveni, coordonat de Rodica Deac, aducând colinde specifice zonei lor rurale, mostre vii ale tradiţiilor populare.

Tânărul preot Ionică Rusan a reuşit să închege un grup de colindători din tineretul Protopopiatului Ortodox Blaj, care a oferit un adevărat regal de colinzi, reverberând prin glasul lor cristalin şi tineresc, îndemnul la credinţă, la valorile creştine ale poporului român. Din judeţul Mureş ne-a colindat Grupul folcloric „Arini” din satul Boiu, com. Albeşti, coordonat de Ioan Sârbu, un grup falnic şi omogen, oferind colindelor o notă patriharhală. Seara a fost încheiată de Grupul de colindători din Tiur, coordonat de pr. Dulău senior, care ne-a oferit colindul autentic al satului strămoşesc.
Gazda festivalului de atâţia ani buni a fost familia Maria şi Gheorghe Zereş din Pănade, care, ca o familie statornică de la sat, a recompensat şi acordat acestor păstrători ai colindului Diplome de Excelenţă, precum şi câte un pahar de vin, un colac, o bucată de cozonac şi un măr.

Ioan MIHĂLŢAN, Blaj

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în prima zi urmează să aibă loc mai multe lansări de carte și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea