FOTO VIDEO: Protest la Sebeș. Localnicii și-au revendicat în stradă dreptul la un aer nepoluat, la conducători cinstiți
Aproape 100 de localnici din Sebeș au protestat sâmbătă după-amiază, începând cu orele 16.00, în fața Primăriei municipiului, împotriva poluării, dar și a incompetemției și a corupției autorităților care au permis de-a lungul anilor ca Sebeșul să devină unul dintre cele mai poluate orașe din țară.
Acțiunea de protest a durat circa o oră, manifestanții ignorând mai bine de 20 de minute ploaia care începuse să cadă peste oraș.
Participanții de toate vârstele au afișat pabcarte inscripționate cu mesaje precum:
“Vrem paduri verzi in natura, nu uscaturi in Parlament
Kronospan nu uita, vine revolutia
Nu-mi furati viitorul, construiti-l
Un copil e o lume, sa o facem mai buna
Nu corporatia face legislatia
Consilieri si primari, ne-ati vandut pe-un pumn de bani
Tradarea de tara in ani de puscarie se masoara
Jos mainile de pe viitorul nostru”
Toți într-un glas au scandat lozinci precum
“Uniti, salvam, toata Romania!!!”
“Afara, afara, cu Kronospan din tară”
Oamenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de sănătate la vare sunt expuși ei personal, dar mai ales copii lor. Unul dintre reprezentanții ONG-ului Prima Natură a prezentat o serie de date statistice alarmante, furnizate de Direcția de Sănătate Publică Alba cu privire la numărul foarte mare de cazuri în Sebeș, în anul 2012, cu afecțiuni respiratorii, majoritatea înrefistrate la copii.
Orice cetățean a putut lua cuvântul la o portavoce ca să își spună păsurile.
“Atata timp cat cineva isi bate joc de noi, trebuie sa spunem stop. Poluarea nu ii afecteaza doar pe cei din Sebes. A venit vremea ca noi sa platim pentru aerul nostru. Au venit in tara noastra, unde cu coplicitatea autoritatilor, ne-au furat padurile si dreptul la un aer curat. Haideti sa ne strangem si sa spunem stop, sa facem noi ce trrbuie pentru copii nostri!”, a spus unul dintre protestatri.
CITEȘTE ȘI: Sâmbătă, la Sebeș, un nou protest împotriva poluării și a corupției autorităților
Este deja cel de al zecelea protest antipoluare la Sebeș, iar mișcarea născută anul trecut, ce luptă pentru un aer curat și pentru instituții care să aplice legea în interesul cetățenilor, pare a fi de neoprit. Astfel, se poate spune – în condițiile în care, așa cum au afirmat ONG-istii organzatori, inițiatorii protestelor au fost supuși la numeroase presiuni și intimidări, care au culminaat cu chemarea lor în judecată de către compania Kronospan Sebes care le cere pe această cale despăgubiri exorbitante – că niște tineri responsabili, onești și determinați au pus Sebeșul pe harta orașelor în care societatea civilă are un cuvânt de spus.
Liderii protestatrilor au promis că protestele vor continua, dacă este nevoie la București în fața Ministerului Mediului, până când doleanțele lor privind dreptul la un aer curat și sănătate vor fi ascultate.
B.P.
[nggallery id=1300]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii