În ”criza gunoaielor” din județul Alba, primarii sunt ”strânși cu ușa” și obligați să accepte un compromis scump
*Edilii caută soluții care să nu afecteze prea mult buzunarul cetățenilor
Gunoiul menajer din județul Alba va fi depozitat, cel mai probabil, la Târgul Jiu, aceasta este concluzia celor două ședințe desfășurate pe parcursul mai multor ore, vineri, la Consiliul Județean Alba, unde primarii din 16 comune care riscă să rămână cu gunoiul neridicat, s-au întâlnit cu doi dintre operatorii de salubrizare și cu reprezentanții Asociației Salubris Alba, într-un efort comun de a găsi soluții la noul blocaj.
Situația este generată (din nou), de lipsa spațiului de depozitare, după ce singura groapă conformă din zonă, cea de la Cristian din judeţul Sibiu, nu mai poate primi deşeuri provenite din alte oraşe. În consecință, firmele de salubritate se află imposibilitate de a mai ridica deșeurile menajere ale cetăţenilor, până în momentul în care administrațiile locale aleg una dintre ofertele existente în alte județe.
Problema vine, evident, de la bani. Toate ofertele sunt atât de scumpe încât primarii, în special cei din comune și orașe mici s-au sesizat imediat că vor trebui să bage mâna adânc în buzunarul cetățeanului (ceea ce nu se face, mai ales acum, într-un an preelectoral, iar pe de altă parte, așa cum a spus unul dintre edili, locuitorii județului nu sunt vinovați pentru lipsa spațiului de depozitare).
În consecință aceștia au concluzionat că vor alege ”răul cel mai mic”, soluția găsită de Asociația ”Salubris”: transportarea gunoiului la Alba Iulia, la rampa firmei Polaris, care, contra 40 de euro pe tonă, îl va duce mai departe și o va depozita la Târgu Jiu, iar pentru a nu-i pune pe cetățeni la plată, vor încerca să subvenționeze de la bugetul local costurile suplimentare.
CITEȘTE ȘI: Criza gunoielor din Alba explicată de primarul Mircea Hava. Situația la zi
Nu este singura măsură pe care o vor lua, au acceptat să ia în calcul și o soluție mai ieftină, însă a cărei implementare necesită o durată mai lungă, respectiv câteva săptămâni, oferită tot de firma Polaris. Operatorul de salubrizare este dispus să aducă în județ un utilaj de compactare și balotare a deșeurilor menajere, proces care ar permite ca acestea să fie depozitate în cantități foarte mari, pe o rampă care nu necesită o pregătire specială. E nevoie doar de un spațiu de aproximativ 3 hectare care urmează să fie localizat pe teritoriul uneia dintre administrațiile locale, și care va putea fi operabil imediat ce primește avizul de mediu. În acest caz costurile suplimentare scad la 19 euro pe tona de gunoi transportat, iar deșeurile vor rămâne acolo, până la deschiderea Depozitului ecologic de la Galda de Jos, aflat acum în construcție.
”Vom cere precizări de la ANRSC, să lămurim cadrul legal privind subvenționarea de la bugetul local a diferenței de preț pentru depozitarea și transportul gunoiului la Tg. Jiu. Soluția pe termen scurt este să trimitem gunoiul acolo. Operatorul nostru (n.r. firma Salprest), va lua legătura cu firma Polaris, pentru a încheia contractul. Soluția pe termen lung este tot cu Polaris, să semnăm contractul pentru înfoliere după ce vom găsi un spațiu de depozitare cât mai aproape Galda, astfel încât să nu avem cheltuieli mari cu transportul la finalizarea Depozitului ecologic de acolo”, a declarat, la sfârșitul discuțiilor, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.
Aceleași măsuri le vor lua și ceilalți primari prezenți la discuții (din Sîntimbru, Stremț, Cricău, Galda de Jos, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș), dar și edilii orașelor mari – Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, care au participat, alături de președintele CJ Alba, la a doua parte a întâlnirii. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii