Criza gunoielor din Alba explicată de primarul Mircea Hava. Situația la zi

Paul Voicu - Primar 2020

Criza gunoaielor din județul Alba este departe de a se fi sfârșit. Primarii și reprezentanții operatorilor de salubritate se întâlnesc astăzi la Prefectura Alba pentru a dezbate această situație și pentru a identifica împreună soluții.

Situația ar sta în felul următor: De două zile gunoiul din Alba Iulia este depozitat de operatorul Polaris în rampa temporară din zona industrială, întrucât SC Tracom Brăila SRL – administratorul gropii de gunoi de la Cristian – nu mai are “dezlegare” de la Garda de Mediu să primească deșeuri din Alba.

ELIT

După ce i-a interzis lui Tracom, “peste noapte”, ca începând cu 26 octombrie să nu mai depoziteze gunoi din alte județe în afară de Sibiu, generând o criză de proporții la nivelul județului nostru, Garda de Mediu a deblocat situația și a ridicat interdicția rampei ecologice din Cristian pentru o perioadă de încă zece zile. Termenul a expirat acum trei zile, însă se pare că există demersuri și chiar șanse ca această perioadă de grație să fie din nou prelungită. Dacă nu, săptămâna viitoare gunoiul din Alba Iulia ar putea pleca la groapa de la Târgu-Jiu, cu costuri mai mari.

Soluția lansată recent, cu depozitul de deșeuri SC Euro Transilvania SRL din Războieni – Ocna Mureș, aflat în perioada de autorizare, nu mai este una viabilă, întrucât prețul cerut de patron este, în opinia potențialilor clienți, prea mare.

Mihail David - 2020

Mai există soluția asocierii administrațiilor locale din Alba și a amenajării unei rampe de împachetare și depozitare a gunoiului undeva în județ, însă această variantă urmează să fie discutată astăzi în cadrul unei întâlniri pe această temă. Cel mai bun loc în acest sens ar fi, în opinia edilului Mircea Hava, zona Galda de Jos, unde unde se află în construcție depozitul ecologic de deșeuri al județului Alba. Astfel, odată operațional, criza gunoaielor s-ar încheia iar pachetele de deșeuri ar putea fi “aruncate peste gard”, diminuându-se costurile de transport.

 

primar Mircea Hava dupa perchezitia la PrimarieMircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia explică pentru cititorii ziarului “Unirea” situația la zi a crizei gunoaielor din Alba:

 

Soluția Groapa de gunoi de la Cristian – Sibiu

“Ceea ce știu, că am aflat pe alte căi, ei puteau (n.r. Garda de Mediu Sibiu) să aibă atâta obraz să fi trimis o notă către primării și operatori de salubrizare <<Atenție! Tracom nu mai poate depozita pentru că are problemel 1,2,3, etc>>. Acum mi se spune prin alții că Tracom-ul ar avea niște probleme, dar totul este o birocrație. Că nu are loc pentru 30 de ani, că povești…

Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezolva nu dacă există bunăvoință, nu în sensul <<lasă-mă să fac eu lucrurile pe lângă lege>>, ci înțelegându-se că este o problemă generală,  o problemă județeană.

Eu vă spun, la Alba Iulia, dacă nu se va găsi o altă soluție mai bună, mai punem un un leu, doi, o să vedem dacă nu îi putem pune din altă parte, dar tot din banii contribuabililor îi punem, și îl ducem la Târgu-Jiu.

Dar să te duci cu gunoiul 140 de kilometri când putea să-l duci aici, mi se pare aberant”, a declarat primarul.

 

Soluție județeană – amenajarea unei rampe de împachetare și depozitare a deșeurilor undeva în Alba

“Există o soluție, pe care urmează să o discutăm cu cei din Salubris (n.r. Asociatie intercomunitara din care fac parte cele mai importante administratii locale din judet), pe care trebuie să o luăm în calcul, o să știu când mă întorc la primărie tot ce implică aceasta din punct de vedere al mediului, legată de împachetarea gunoaielor, despre care am mai vorbit și cu alte ocazii.

Este cea mai facilă soluție, costă în jur de 15-17 euro, nu mai știu exact, chiria pe tona utilajelor, că nu are sens să îl cumperi să dai milioane de euro pe ele, mi avem nevoie de platformă, de una de alta, însă cel mai important este să găsim terenul unde să îl depozităm.

Din păcate Alba Iulia nu are teritoriu pentru așa ceva, dar să vedem la colegii primari. Mâine (n.r vineri) sper să se înțeleagă, ne vom întâlni după-amiază, să facem o ședință Salubris cu toți primarii care sunt interesați, poate are cineva teren. Cel mai bine ar fi la Galda (n.a. unde se construiește depozitul ecologic de deșeuri – unde va fi transportat tot gunoiul din județ)”, a explicat Mircea Hava.

 

Varianta depozitul privat de deșeuri din Războieni – Ocna Mureș (SC Euro Transilvania SRL)

“Soluția Războieni, eu aștept ca și primar și ca Consiliu Local, ca domnul de la Războieni să aibă odată autorizațiile neceare și, doi la mână, să-și reconsidere prețul, pentru că la banii pe care îî cere… I-am propus și soluții.

Trebuie să dorească. Este o persoană particulară. Eu nu pot să-i spun să facă afaceri în curte la el, cum vreau eu. Însă pot să-i spun că așa nu intram în afacere”, a conchis edilul.

B.P.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

mica intelegere 13 noiembrie 2015 at 15:16

pentru comentariile la articolele cu hava este nevoie de aprobare prealabila?

pdv 13 noiembrie 2015 at 16:32

D-le Hava, cu tot respectul pt tot ce ati facut pana acum , am o intrebare pt toata administratia din Alba ?
– inca din 2007 de cand am aderat (ne-au luat) in UE, se stia clar, ca,conform normelor UE, gropile de gunoi din Alba (si nu numai) nu sunt in ordine si trebuie facut ceva in directia asta. Ce a facut administratia din Alba in toti acesti ani , 8 la numar ? NIMIC ,si-au luat salariile bine mersi si acum vin cu tot felul de explicatii, pe spinarea si banii cetatenilor contribuabili bineinteles.RUSINE sa va fie, ar trebui sa placati toti acasa pt lipsa de responsabilitate si indeferenta voastra fata de comunitatea si cetatenii pe spinarea carora traiti ….RUSINE,RUSINE,RUSINE, dar voi nu aveti asa ceva !

Ghiula 13 noiembrie 2015 at 16:33

Bravo, in sfarsit hava sesimte in mediu lui, dezbate un subiect pe care il cunoaste foarte bine, gunoaiele!

stareta 14 noiembrie 2015 at 11:51

Bine spus : ” gunoiul la gunoi trage „. Dezbat de ani de zile aceasta problema si rezultatul dezbaterilor : „gunoi „.
Cine se-aduna cu ei, ajunge ca ei un „gunoi „.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...