Rămâi conectat

Ştirea zilei

Criza gunoielor din Alba explicată de primarul Mircea Hava. Situația la zi

Publicat

în

Criza gunoaielor din județul Alba este departe de a se fi sfârșit. Primarii și reprezentanții operatorilor de salubritate se întâlnesc astăzi la Prefectura Alba pentru a dezbate această situație și pentru a identifica împreună soluții.

Situația ar sta în felul următor: De două zile gunoiul din Alba Iulia este depozitat de operatorul Polaris în rampa temporară din zona industrială, întrucât SC Tracom Brăila SRL – administratorul gropii de gunoi de la Cristian – nu mai are “dezlegare” de la Garda de Mediu să primească deșeuri din Alba.

După ce i-a interzis lui Tracom, “peste noapte”, ca începând cu 26 octombrie să nu mai depoziteze gunoi din alte județe în afară de Sibiu, generând o criză de proporții la nivelul județului nostru, Garda de Mediu a deblocat situația și a ridicat interdicția rampei ecologice din Cristian pentru o perioadă de încă zece zile. Termenul a expirat acum trei zile, însă se pare că există demersuri și chiar șanse ca această perioadă de grație să fie din nou prelungită. Dacă nu, săptămâna viitoare gunoiul din Alba Iulia ar putea pleca la groapa de la Târgu-Jiu, cu costuri mai mari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soluția lansată recent, cu depozitul de deșeuri SC Euro Transilvania SRL din Războieni – Ocna Mureș, aflat în perioada de autorizare, nu mai este una viabilă, întrucât prețul cerut de patron este, în opinia potențialilor clienți, prea mare.

Mai există soluția asocierii administrațiilor locale din Alba și a amenajării unei rampe de împachetare și depozitare a gunoiului undeva în județ, însă această variantă urmează să fie discutată astăzi în cadrul unei întâlniri pe această temă. Cel mai bun loc în acest sens ar fi, în opinia edilului Mircea Hava, zona Galda de Jos, unde unde se află în construcție depozitul ecologic de deșeuri al județului Alba. Astfel, odată operațional, criza gunoaielor s-ar încheia iar pachetele de deșeuri ar putea fi “aruncate peste gard”, diminuându-se costurile de transport.

 

primar Mircea Hava dupa perchezitia la PrimarieMircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia explică pentru cititorii ziarului “Unirea” situația la zi a crizei gunoaielor din Alba:

 

Soluția Groapa de gunoi de la Cristian – Sibiu

“Ceea ce știu, că am aflat pe alte căi, ei puteau (n.r. Garda de Mediu Sibiu) să aibă atâta obraz să fi trimis o notă către primării și operatori de salubrizare <<Atenție! Tracom nu mai poate depozita pentru că are problemel 1,2,3, etc>>. Acum mi se spune prin alții că Tracom-ul ar avea niște probleme, dar totul este o birocrație. Că nu are loc pentru 30 de ani, că povești…

Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezolva nu dacă există bunăvoință, nu în sensul <<lasă-mă să fac eu lucrurile pe lângă lege>>, ci înțelegându-se că este o problemă generală,  o problemă județeană.

Eu vă spun, la Alba Iulia, dacă nu se va găsi o altă soluție mai bună, mai punem un un leu, doi, o să vedem dacă nu îi putem pune din altă parte, dar tot din banii contribuabililor îi punem, și îl ducem la Târgu-Jiu.

Dar să te duci cu gunoiul 140 de kilometri când putea să-l duci aici, mi se pare aberant”, a declarat primarul.

 

Soluție județeană – amenajarea unei rampe de împachetare și depozitare a deșeurilor undeva în Alba

“Există o soluție, pe care urmează să o discutăm cu cei din Salubris (n.r. Asociatie intercomunitara din care fac parte cele mai importante administratii locale din judet), pe care trebuie să o luăm în calcul, o să știu când mă întorc la primărie tot ce implică aceasta din punct de vedere al mediului, legată de împachetarea gunoaielor, despre care am mai vorbit și cu alte ocazii.

Este cea mai facilă soluție, costă în jur de 15-17 euro, nu mai știu exact, chiria pe tona utilajelor, că nu are sens să îl cumperi să dai milioane de euro pe ele, mi avem nevoie de platformă, de una de alta, însă cel mai important este să găsim terenul unde să îl depozităm.

Din păcate Alba Iulia nu are teritoriu pentru așa ceva, dar să vedem la colegii primari. Mâine (n.r vineri) sper să se înțeleagă, ne vom întâlni după-amiază, să facem o ședință Salubris cu toți primarii care sunt interesați, poate are cineva teren. Cel mai bine ar fi la Galda (n.a. unde se construiește depozitul ecologic de deșeuri – unde va fi transportat tot gunoiul din județ)”, a explicat Mircea Hava.

 

Varianta depozitul privat de deșeuri din Războieni – Ocna Mureș (SC Euro Transilvania SRL)

“Soluția Războieni, eu aștept ca și primar și ca Consiliu Local, ca domnul de la Războieni să aibă odată autorizațiile neceare și, doi la mână, să-și reconsidere prețul, pentru că la banii pe care îî cere… I-am propus și soluții.

Trebuie să dorească. Este o persoană particulară. Eu nu pot să-i spun să facă afaceri în curte la el, cum vreau eu. Însă pot să-i spun că așa nu intram în afacere”, a conchis edilul.

B.P.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare