FOTO: Născut de Ziua Armatei, cel mai în vârstă veteran de război din Alba a împlinit 104 ani. Vezi ce surpriză i-au făcut colegii!
Cel mai vârstnic locuitor din Alba și totodată cel mai în etate veteran de război al județului, împlinește azi, de Ziua Armatei, 104 ani.
Nici de această dată, Plutonierul adjutant – principal (rtr – în retragere) Ioan Istrate, din satul Drașov, comuna Șpring, nu a fost uitat de reprezentanții Armatei Române și de cei ai autorităților locale și județene, care s-au deplasat la locuința sărbătoritului pentru a îi face o surpriză.
Astfel, după ceremonialul de depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia întru cinstirea și amintirea sacrificiului eroilor români, o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, împreună cu președintele și vicele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneșer, primarul comunei Șpring – Daniel Rusu, preotul din localitate șamd, i-au făcut o vizită neanunțată eroului zilei Ioan Istrate.
Cu această ocazie, pe lângă strângerile de mână și mesajele de recunoștință, cel mai vârstnic veteran de război din județul Alba a fost înștiințat că a fost avansat la gradul de sublocotenent în retragere.
După ce i s-a înmânat documentul oficial, emoționat, proaspătul sublocotenent al Armatei Române le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru gesturile și cuvinetele frumoase, dar mai ales pentru că nu l-au uitat. A ciocnit apoi cu fiecare un pahar de șampanie.
“La multi ani domnule Ioan Istrate! Sa ne vedem si la anul sănătoși, la Drasov!”, i-au spus cei doi lideri ai Consiliului Județean Alba, nutrind emoționați speranța că și la anul, de Ziua Armatei, îl vor vizita din nou pe Ioan Istrate, ca să-i spună “La multi ani!”.
Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alți consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, în garnizoana Orăștie, având gradul de sergent, fiind încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă.
Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniția, armamentul, tehnica de luptă si efectivele regimentului la acțiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau orașul Odessa, precum si la acțiunile duse începând cu luna martie 1942 in Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra orașului Sevastopol, alături de trupele germane.
În luna octombrie 1942, pe timpul desfășurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit și, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat și lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.
Învierea Domnului este un prilej de bucurie pentru toți oamenii. În spiritul acestei mari sărbători creștine, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfășoară o serie de manifestări menite să arate respectul și considerația față de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere și mulțumire pentru sacrificiul personal adus țării în anii de război.
Bogdan Presecan
[nggallery id=1175]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 60 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii