FOTO: Universitatea din Alba Iulia se mândrește cu nou membru de onoare: părintele primului laser din România, președintele Academiei
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se poate mândri cu faptul că pe lista cu cei cărora le-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa se află începând de astăzi și academicianul Ionel Valetin Vlad, președintele Academiei Române.
Școlit în laseri şi holografie la Universitatea din Paris, la sfârșitul anilor ’60, Ionel Valetin Vlad a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeş).
La festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, ce s-a desfășurat în Sala Senatului din Palatul Apor începând cu orele 13.00, au participat ÎPS Irineu – Arhiepiscopul de Alba Iulia, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Daniel Breaz – rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, academicianul Emil Burzo – președintele filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, Dumitru Acu – președintele Asociației ASTRA, o serie de intelectuali de prestigiu, numeroși profesori și studenți.
Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918, cel care a dat citire laudatium-ului, a început prin a îi mulțumi academicianului Ionel Valetin Vlad că a acceptat să devină membru de onoare a institituției de învățământ superior din Alba Iulia.
Pe parcursul celor peste 40 de minute cât a durat discursul fizicianului Ionel Valetin Vlad, am aflat că se consideră un om de-al locului, tatăl său fiind din Pianu de Jos.
De asemenea, fizicianul a povestit că pentru crearea primului laser cu mediu activ solid din România, în 1968, cei doi pe atunci tineri oameni de știință s-au putut baza doar pe ceea ce puteau găsi în laborator. Nimic din ceea ce le putea fi de folos nu a putut fi adus din afara țării, ceea ce face cu atât mai extraordinară realizarea.
“Academia Română împlinește, în anul viitor, 150 de ani. A avut 1650 de membri aleși, dintre care 46 sunt laureți ai premiului Nobel (peste 40 sunt străini). Academia Română are relații de colaborare cu alte 40 de academii din întreaga lume.
Părinții mei au făcut studii în străinătate, dar s-au întors în România. Eu la rândul meu am avut mari profesori, cărora le port o vie recunăștință. Am vrut întodeauna să fiu un om pentru oameni și să îmi servesc colegii, de aceea spun mereu în rugăciunile mele <<Iubește-ți apropalele, ca pe tine însuți>>
(…) Omul este capabil să genereze lumina. România a fost a treia sau a patra țară din lume care avea laseri și îi și exporta”, a afirmat academicianul Ionel Valentin Vlad în fața audienței.
[nggallery id=1113]
Academicianul Ionel Valentin VLAD
Inginer şi fizician, născut în 22 septembrie 1943, la Bucureşti. Membru corespondent (9 martie 1991) şi membru titular (7 iulie 2009) al Academiei Române. Ales Vicepreşedinte al Academiei Române in 27 aprilie 2010. Ales Preşedinte al Academiei Romane in 8 aprilie 2014.
A urmat Liceul „I. L. Caragiale”, Institutul Politehnic, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (1961-1966) şi cursuri la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. Şi-a continuat studiile în laseri şi holografie la Universitatea din Paris VI (prof. M. Francon) şi la CGE, în Franţa (1969-1970). În 1972 a susţinut teza de doctorat Metode de prelucrare a informaţiei în holografia convenţională şi în timp real (condus de prof. Gh. Cartianu, membru al Academiei) şi a obţinut titlul de doctor inginer.
După terminarea studiilor, a început activitatea de cercetare la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, în Laboratorul „Metode optice în fizica nucleară” (condus de prof. Ion Agârbiceanu, membru al Academiei), în care a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeş) şi în care a fost atestat cercetător ştiinţific. A înfiinţat şi a condus Laboratorul de Holografie din cadrul Institutului de Fizică Atomică, Secţia Laseri. În 1984 a făcut o vizită academică la TH- Darmstadt, stipendiată de Autoritatea germană pentru schimburi academice (DAAD), pentru cercetări în conjugarea optică a fazei.
Între 1984 şi 1989 a fost adjunct al şefului Secţiei Laseri din cadrul Institutului Central de Fizică. După 1990, a devenit cercetător principal şi şef al Laboratorului Optica neliniară şi informaţională din Secţia Laseri a Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. A fost vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific din cadrul Institutului de Fizică Atomică şi co-director al Centrului Român de Excelenţă în Fotonică din Programul de Cercetări în Ştiinţe de Bază (2003-2006); director naţional şi responsabil de grup în Reţeaua de Excelenţă de Nanofotonică („PHOREMOST”) a Uniunii Europene. Este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Fizică (din 1990).
A fost profesor invitat la: Chiba University (Japonia, 1991), Centro de Investigaciones en Optica (Mexic, 1992) şi Università „La Sapienza” din Roma. A ţinut prelegeri la: E.T.H. (Zürich), Stanford University (Stanford, S.U.A.), Imperial College (Londra), University of Oxford, Phys. Tech. Institute „A. F. Ioffe” (St. Peterburg), Universität Erlangen, ICTP (Trieste), Max-Planck-Institute für Quantenoptik (Garching), US Air Force Research Lab, (Hanscom-Boston area, S.U.A.), École Normale Supérieure (Cachan) etc.
Membru al Societăţii Române de Fizică, preşedinte al Secţiei de Optică şi Electronică Cuantică al Societăţii Române de Fizică (1991-2009), membru al Societăţii Americane de Optică, al Societăţii Europene de Fizică, al Societăţii Europene de Optică, al Societăţii Internaţionale de Inginerie Optică (SPIE – S.U.A.), vicepreşedinte fondator al Secţiunii SPIE din România (1991-1993), membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare şi Dezvoltare şi preşedinte al Comisiei de Fizică (1991-2002) a acestui Colegiu; vicepreşedinte al Consiliului de Granturi al Academiei Române (1994-2006) ş.a.
A fost ales Preşedinte al comitetului ştiinţific si co-Director al Societăţii Europene de Optică (din 2011).
Ca vicepreşedinte al Academiei Române, a înfiinţat Şcoala de studii avansate a Academiei (SCOSAAR) cu o organizare şi o structură compatibilă cu şcolile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei (având şi experienţa unor consultări cu Academia de Ştiinţe din Paris), a coordonat elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei şi corelarea ei cu Strategia naţională pentru cercetare-dezvoltare-inovare şi Programul UE “Horizon 2020”, a coordonat activitatea unor secţii ştiinţifice ale Academiei ş.a.
Este distins cu premiul „Traian Vuia” al Academiei Române (1978), premiul şi medalia „Galileo Galilei” conferite de Comisia Internaţională de Optică (2005), cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2013) şi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2008).
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii