DUMINICĂ: Haidăul – jocul fecioresc din Alba, unic în România, prezentat la Salina Turda. Spectacol folcloric- coregrafic și recitaluri
Iubitorii de folclor sunt invitați duminică, 11 octombrie, la un eveniment cultural inedit, care va avea loc în Salina Turda. Este vorba despre spectacolul folcloric-coregrafic ”Haidăul – joc fecioresc unic în România”, prezentat de ansambluri și interpreți din Alba. Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 14.00.
Vor participa ansamblurile folclorice „Dor de sat” din Unirea, „Banu Mihalcea” – Mihalț, „Izvorașul” – și interpreții Marinela Baba, Geanina Buzan, Alexandra Dobrin, Oana Marian, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută, Bianca Șușman, Adrian Țiboc.
Haidăul este un joc tradiţional românesc, la baza lui stând cele mai vechi elemente ale dansurilor bărbăteşti. A fost atestat documentar în sec. al XVI-lea, dar are origini mult mai vechi. Arealul în care se joacă acest dans este destul de restrâns: pe Valea Mureşului mijlociu, mai precis din zona Ocna Mureş până spre Teiuş.
Dansul are ca principale figuri ponturile în plimbare sau cu sprijin, salturile înalte, flexiunile adânci, ghemuirile şi răsucirile. Haidăul este numit şi dans fecioresc de bâtă, fiind singurul dans cu bătaie pe mâna stângă, motiv pentru care feciorii aveau nevoie de sprijin.
Dacă la început feciorii se sprijineau în bâtă, începând cu anii ‘30 s-a pus un mare accent pe dansul mixt, în care fetele aveau şi rolul de a sprijini feciorii în executarea bătăilor pe cizmă, cu mâna stângă, şi a săriturilor.
Frumuseţea dansului a fost întregită şi cu piruetele fetelor executate pe sub mâna băiatului. De altfel, se presupune că, la început, dansul a fost format din trei părţi: Ponturi în plimbare, Purtata de fete şi Ponturi pe loc (cu sprijin). Ulterior, Purtata s-a desprins ca dans de fete de sine stătător, păstrând elemente ale jocului bărbătesc, perfect integrate în unităţile ei de mişcare, iar Feciorescul de bâtă a evoluat, astfel încât astăzi el se joacă atât ca joc bărbătesc, folosind ca punct de sprijin bâta, cât şi ca joc mixt, folosind tot bâta ca punct de sprijin.
Spectacolul de la Salina Turda face parte dintr-un amplu proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a transmis Marinela Baba, coordonator proiect.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală ”Zestrea Satelor”, în parteneriat cu Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Salina Turda, Grupul de Acțiune Locală ”Pe Mureș și pe Târnave”, primăria orașului Teiuș, Primăria comunei Unirea, Primăria comunei Hopîrta, Primăria comunei Fărău, Primăria comunei Lopadea Nouă, Primăria comunei Mihalț, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Asociația Culturală ”Muguri de Nucet”, Asociația culturală ”Junii Cetății” Rupea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
VIDEO | Alegeri prezidențiale 2024: Măsuri speciale de siguranță luate în județul Alba. Peste 1000 de cadre MAI vor fi mobilizate
VIDEO | Alegeri prezidențiale 2024: Măsuri speciale de siguranță luate în județul Alba. Peste 1000 de cadre MAI vor fi mobilizate Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii