FOTO: “Noaptea Europeană a Cercetătorilor” la Alba Iulia. Ateliere, concursuri, daci, romani, nimfe și gladiatori
“Noaptea Europeană a Cercetătorilor”, organizată pentru prima dată la Alba Iulia vineri seară, a mobilizat zeci de specialiști din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, voluntari daci, romani, nimfe și gladiatori din Garda Apulum și Asociația”Lupus Apulensis”.
Aceștia s-au pregătit temeinic cu spectacole de reenactement, ateliere meșteșugărești, jocuri antice și de cultură generală, însă vremea capricioasă i-a descurajat pe mulți dintre numeorșii lor fani să participe la evenimentele din Ceteta Alba Carolina.
Totuși, în pofida ploii de seară care i-a descurajat pe mulți localnici să iese din case și i-a determinat pe organizatori să mute reprezentația de reenactement programată să se desfășoare la Poarta a IV-a a Cetății în Sala Unirii, aproape o sută de persoane s-au bucurat de spectacolul oferit de Garda Apulum și ”Lupus Apulensis”.
În fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, trecătorii s-au putut familiariza cu elemente din lumea romană de acum 2000 de ani, cum ar fi vesmintele romane civile și uniformele militare și și-au putut de asemenea testa cunoștințele de istorie și geografie.
Zeci de copii au participat la atelierele de pictură și croitorie organizate în Caponiera din spatele Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, respectiv a palatului Apor.
Alții, însoțiți de părinți, au ales să participe la antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori ”Ludus Apulensis” organizat la Muzeul Principia. Aici, atât mamele cât și copii s-au putut delecta cu ajutorul falnicilor gladiatori cu trupuri sculptate care și-au demonstrat răbdarea de a se juca și evalua viitori voluntari ai Gărzii Romane.
“Noaptea Europeană a Cercetătorilor” este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție.
În România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. (B.P)
[nggallery id=1034]
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Invenio, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Rezultate parțiale OFICIALE la alegerile prezidențiale 2024: Călin Georgescu conduce în județul Alba
Rezultate parțiale OFICIALE la alegerile prezidențiale 2024: Călin Georgescu conduce în județul Alba La nivelul județului Alba, la alegerile prezidențiale din acest an au participat 156.780 de votanți, prezența la vot fiind de 51,78% la închiderea urnelor. Citește și: Alegeri prezidențiale 2024 | Marcel Ciolacu primul în clasament, luptă strânsă între Lasconi și Georgescu pentru […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918