120 de ani de la prima cursă a Mocăniței pe ruta Alba Iulia – Zlatna
În urmă cu 120 de ani, mai precis la 22 septembrie 1895, intra în Zlatna prima garnitură de tren inaugurând linia ferată îngustă ce lega orașul de Alba Iulia. Investiția era necesară în condițiile dezvoltării metalurgiei la vechea uzină din localitate.
Construcția acestei căi ferate și a celebrei Mocănița s-a datorat unui fiu al Zlatnei, Bela Lukacs (născut la 27 aprilie 1847) care va deveni un remarcabl specialist în domeniul transportului, finanțelor, comerțului, fiind ministru în mai multe rânduri în guvernul de la Budapesta. El se va preocupa de construcția căii ferate înguste dar și de drumul ce leagă Zlatna de Almașu Mare.
Gestul său pare să fie unul de recunoștință și este legat de tragicul deznodământ al luptelor dintre gărzile maghiare și moți din 1849. Este vorba de uciderea a câtorva sute de maghiari la Poiana Ampoiului (unde este Momentul Pax) care se refugiau spre Alba Iulia după ce Zlatna fusese teatrul unor răzbunări a gărzii maghiare împotriva românilor.
În incidentul amintit se spune că Bela Lukocs, atunci în vârstă de doi ani a scăpat cu viață fiind salvat de o româncă din Poiana Ampoiului și a ajuns, ocrotit de Avram Iancu, la Alba Iulia și ulterior la Budapesta.
Ajuns în înalte funcții ministeriale Lukacs Bela nu a uitat șansa ce i s-a oferit și a răsplătit omenia prin cele două investiții: Mocănița și drumul Zlatna – Almaș, scrie cjalba.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii