FOTO: Punguțe de mireasă de la începutul secolului XX, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află povestea lor
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, Exponatul Lunii Iulie, eveniment în cadrul căruia au fost expuse 6 punguțe de mireasă de la începutul sec. XX, din comuna Daia Română, județul Alba.
Punguțele de mireasă sunt parte a unei vechi tradiții practicate încă din prima zi după nuntă când tinerele neveste primeau în dar de la nași diferite punguțe de piele pe care urmau să le poarte în permanență. De asemenea, mireasa punea în punguţă banii primiţi ca dar de nuntă, iar tot aici își vor ține apoi cheile gospodăriei.
În trecut nunțile durau trei zile, punguțele fiind purtate din cea de-a doua zi a nunții. Banii care erau puși în punguțe erau puțini, deoarece zestrea principală a fetei consta în perne, lepedee și diverse cusături.
Pungile cu bani se mai dădeau în dar chiuitoarelor de la nuntă, de către nașa mare.
Potrivit etnografului Adriana Țuțuian, în Sebeș a existat, începând cu secolul al XVI-lea, un centru de tăbăcărit, unde funcționau calfe care aveau ucenici. Aceștia stăteau patru ani pe lângă calfe, după care aveau să funcționeze pe cont propriu. Astfel au ajuns oamenii din Daia Română să confecționeze singuri punguțele.
Alexandru Știrban a precizat că muzeul a ales aceste exponate ținând cont că este o lună de vară, în care, în mod tradițional, se organizează nunți. Potrivit acestuia, exponatele au fost puse spre vizionare în premieră.
Punguțele de mireasă pot fi văzute la muzeul din Alba Iulia pe tot parcursul lunii iulie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. (A.M.)
[nggallery id=737]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii