FOTO: Revoltă pe autostrada A10 Sebeș-Turda, la Gâmbaș (Aiud) – zeci de locuitori și utilaje au blocat timp de patru ore lucrările de construcție a tronsonului 3
Un miting de protest cu blocarea drumurilor tehnologice a avut loc luni, 22 iunie 2015, pe tronsonul 3 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda. Zeci de locuitori din satul Gâmbaș, localitate aparținătoare municipiului Aiud, au ieșit cu mic, cu mare și cu utilaje, blocând unul dintre drumurile tehnologice de importanță impiedicând circulația utilajelor și mașinilor care construiesc noua arteră de circulație.
Sătenii au făcut acest gest ca urmare a faptului că „au fost mințiți de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR)” prin faptul că „una ni s-a spus și alta s-a făcut”. Aceștia acuză CNADNR și proiectantul că li s-a promis că odată construită autostrada vor avea acces liber la cimitirul satului și la terenurile agricole fapt care actualmente nu este real.
„Ni s-a spus că în această zonă autostrada va fi pe piloni și că astfel vom avea acces neîngrădit la terenuri. Ne-au mințit. Noi am fost liniștiți când ne-au luat terenurile și nu ne-au dat niciun ban acum ce vor să facă? Vor să nu ne lase să ne lucrăm terenurile. Trebuiesc facute tratamente care nefăcute diminuează recolta. Cine ne plătește nouă pierderile? De ce nu au lăsat măcar drumul vechi să continue? aștie au proiectat autostrada din birou, nu au venit pe teren să vadă care este situația. Nu s-au consultat cu populație. dacă moare cineva cum îl ducem la cimitir? Pe unde?” ne-a declarat domnul Varro Ștefan.
Acesta, împreună cu zecile de cetățeni prezenți la manifestare, i-au cerut primarului Mihai Horațiu Josan să se implice în rezolvarea acestei situații să cheme reprezentanții CNADNR și proiectanții pentru găsirea unei soluții.
Aflat la fața locului reprezentantul firmei constructoare, domnul David Coletti șef de lucrări pe tronsonul 3 al autostrzii a propus, ca soluție provizorie modernizarea unui drum vicinal și punerea la dispoziția cetățenilor a unui tronson de drum tehnologic astfel încât aceștia să poată circula înspre și dinspre terenurile cu pricina, ocolul fiind de aproximativ 5-6 kilometri. Mai mult de atât domnul David Coletti a propus să intervină cu utilaje pentru a „îndulci” panta unuia dintre drumuri asigurând în acest fel circulația mai facilă a tractoarelor și utilajelor agricole.
Referindu-se la această manifestare a locuitorilor și la starea de fapt primarul Josan ne-a declarat: „Problema putea fi rezolvată de la început. Având în vedere că s-a făcut o singură ieșire înspre terenuri, fapt care afectează traficul locuitorilor înspre terenuri și spre satele vecine și localitatea Ocna Mureș, cetățenii au considerat că varianta respectivă nu este oportună având în vedere utilajele cu care trebuie să-și lucreze terenurile proprietate și consideră că drumul vechi trebuie să fie lăsat deschis pentru trafic. Nu s-a ținut cont de doleanțele cetățenilor fapt care duce la afectarea lucrărilor de întreținere a 500-600 de hectare de culturi agricole. Din aceste considerente cetățenii din Gâmbaș sunt acum aici și au blocat drumul tehnologic. Ei au deschis un tabel în care își mai prezintă încă o dată doleanțele celor de la CNADNR. Avem promisiunea directorului CNADNR, a consultantului și proiectantului că miercuri la ora 10.00 vor fi aici pentru a găsi o soluție”.
Potrivit primarului Josan și a cetățenilor din Gâmbaș singura soluție este modificarea proiectului prin realizarea unei subtranversări a autostrăzii astfel încât vechiul drum poată fi folosit ca și până acum.
În altă ordine de idei localnicii spun că în varianta actuală noua autostradă constituie un pericol în cazul unor inundații făcute de râul Mureș, sau în cazul unor ploi puternice. În majoritatea lor aceștia spun că autostrada a fost proiectată ca „un baraj în calea apelor râului Mureș și a celor pluviale care prin băltire le va afecta treburile și culturile agricole.
După mai bine de patru ore în care au blocat lucrările de construcție a autostrăzii, la insistențele primarului și la promisiunea făcută de către reprezentantul constructorului, domnul David Coletti, că le va amenaja o variantă provizorie de drum, cetățenii au deblocat drumul și așteaptă întâlnirea cu reprezentantul CNADNR, și proiectantul, întâlnire programată pentru miercuri 24 iunie în același loc în care a avut loc evenimentul. (D.L.)
[nggallery id=689]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii