Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Imagini de ghetou pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Desene graffiti și mesaje vulgare pe blocuri și pe spații comerciale – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

blocuri pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia02Una dintre cele mai populate zone din ”Cealaltă capitală”, Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, oferă, de ani buni, peisaje de ghetou turiștilor și deopotrivă celor care locuiesc și își fac plimbările de seară în municipiul reședință de județ. Sigur, unii ar putea spune că fenomenul graffiti dă viață pereților și animă zidurile însă, credem noi, nu și atunci când înfățișează mesaje vulgare și jignitoare la adresa conjudețenilor noștri.

De la un capăt la altul al bulevardului, pe majoritatea imobilelor, blocuri și spații comerciale, în părțile laterale cât și în partea din spate, persoane necunoscute au desenat cu spray pentru graffiti și au scris mesaje vulgare sau jignitoare. Situația are o cale costisitoare de rezolvare, reprezentanții Primăriei municipiului Alba Iulia nu pot interveni blocuri pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia06deoarece imobilele sunt proprietate privată, iar pentru blocuri, asociația de locatari ar trebui să ia atitudine pentru remedierea situației – care nu este, cu siguranță, pe placul nici a unor aleși locali; amintim că unii și-au exprimat dorința ca niciun bloc să nu mai aibă mai mult de două culori, pentru a nu fi ”confundat” cu un papagal.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

”În alte părți din Europa, în unele orașe, graffiti a devenit un mod de a susține vizual zone dezolante ca aspect. Din păcate, la noi, fenomenul este invers, resimțindu-l persoane fizice sau instituții. Primăria nu are posibilitatea de a remedia aceste neajunsuri, însă pune la dispoziția tuturor celor care observă numărul de telefon al dispeceratului politiei locale pentru a întâmpina excesul ”inspirație” al unora. Fenomenul este reversibil dar, din păcate, cu costuri semnificative”, a declarat Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia. Relații cu publicul, poliția locală – 0258-819096.

blocuri pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia16Sigur, termenul ”graffiti”, provenit din limba italiană (graffito), este folosit în istorie cu referire la opere de artă realizate prin zgârierea desenului pe o suprafață, iar imaginile sau scriiturile plasate fără permisiunea proprietarului pot fi catalogate drept vandalism.

O persoană care locuiește într-un imobil de pe Bulevardul Transilvaniei ne-a declarat: ”Graffiti sau ”scrisul pe pereți” este de fapt o formă de manifestare artistică, o nouă formă de artă urbană, însă sunt de părere că acestea trebuie făcute în locuri potrivite, nicidecum într-o zonă care, putem spune, că reprezintă imaginea orașului, și anume pe bulevard. Graffiti implică talent și imaginație, dar nicidecum înjurături, cum des găsim pe pereții blocurilor de aici. Au reușit să transforme acest bulevard într-un ghetou urban”. O altă persoană care are domiciliul în aceeași zonă a spus: ”Sunt niște mizerii! Aș vrea să se facă ceva blocuri pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia44ca atunci când merg prin spatele Bulevardului să nu mai văd pereți murdari, că altfel nu le pot spune, și mesaje jignitoare. Asociațiile de locatari ar trebui să intervină într-un fel și legea să ne oblige să le curățăm”.

O parte dintre mesajele pe care le-am văzut nu pot fi reproduse aici, nici prin cuvinte, nici prin imagini, însă vi le prezentăm pe cele mai decente, bineînțeles, care pot fi descifrate: ”Don`t be blind”, ”Slow”, ”Smile”, ”Vecinii de vis-a-vis”, ”Revenge is sweet”, ”miau”, ”This is no tag. It is just.. why the … do you care?”, ”Hah piggy”, ”yoyo e cea mai tare” sau ”Heroina cea mai tare …”.

blocuri pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia23Incontestabil, desenele graffiti înfrumusețează peisajul trist al mediului urban, dar ele trebuie realizate într-un mod controlat, în locuri prestabilite și nici într-un caz nu trebuie să aibă menirea de a aduce jigniri anumitor persoane, ci ar trebui să fie modalitatea artiștilor de a câștiga atenția comunității, respectiv de a înfrumuseța și înveseli anumite peisaje.

Identitatea fenomenului graffiti a prins contur în anii 1960 în Statele Unite ale Americii, iar primele expresii ale acestei culturi alternative în România au început să înflorească după căderea comunismului. De ani buni încoace au căpătat o turnură neașteptată de care, credem noi, ”Cealaltă capitală” nu are nevoie.

[nggallery id=364]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea