Rămâi conectat

Curier Județean

9 trupe, 6 din străinătate și 3 din România, la a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru APOLLO, la Alba Iulia. Deschiderea, joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

  • Nouă trupe sunt invitate la a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru APOLLO, la Alba Iulia. dintre acestea, șase sunt din străinătate și trei din România. Festivitatea de deschidere va fi joi, 23 aprilie.

Desfăşurându-se în perioada 1 ianuarie – 1 mai 2015, Proiectul îşi doreşte, potrivit unui comunicat de presă, diversificarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii locale şi promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba în planul cultural-artistic internaţional. Ca impact civic, se urmareste promovarea spiritului de deschidere, expresie, educaţie şi toleranţă prin artă.

Festivalul International de Teatru APOLLO41APOLLO provoacă publicul şi actorii la deschidere spre o experimentare a diversităţii şi o căutare a teatrului ca moment intens de adevăr, de viaţă. Iată de ce festivalul este deschis oricărui grup sau companie indiferent de statut sau mediu de provenienţă. Iată de ce APOLLO nu favorizează atât cărţi de vizită, cât devotamentul, sacrificiul şi dăruirea din inima artistului.

Festivalul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole – la încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 14 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 22 de grupuri şi companii tinere de teatru din străinătate, din ţări precum: Italia, Portugalia, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Georgia, Columbia, India, Iran, Irac, Moldova, Nepal şi Nigeria.

În urma procesului de selecţie, ediţia din acest an aduce în faţa publicului grupuri din Bulgaria, Cehia, Georgia, Lituania, Ungaria şi Republica Moldova şi fireşte, România. Se conturează astfel un program ofertant cu spectacolele variate ca gen şi abordare, grupurile invitate provenind din medii sociale diferite, având viziuni diferite în abordarea şi experimentarea teatrului.

IUVENES (Sofia, BG) – Proştii, după N.Simon

– comedie spumoasă semnată de unul dintre cei mai de succes autori de gen ai secolului trecut, în regia actriţei Veneta Atanasova

GT HLINSKO (Hlinsko, CZ) – Wtf, Noah!

– spectacol original care propune o adaptare a mitului potopului la lumea modernă; regia Lada Leszkowová

KUTAISI YOUTH THEATRE (Kutauisi, GE) – Don Juan, după Moliere

O melodramă într-un singur act, spectacol cu pasaje musicale antrenante şi multă expresivitate scenică; Regia Zurab Pkhakadze

KUBAS (Kaunas, LT)

-2 spectacole originale din repertoriul grupului: SMART (problematizează impactul tehnoogiei asupra vieţii sociale şi a dezvoltării relaţiilor umane) şi E TIMPUL! (prezintă specificul vieţii cotidiene a lituanienilor şi anotimpurile acesteia) în regia lui Tomas Erbrėderis, actor şi regizor la Teatrul naţional din Kaunas.

FLAMMING SNAILS (Debrecen, HU) – Aspecte

-un teatru al focului, un spectacol în care jocul hipnotic al flăcărilor emană emoţie şi forţă.

TELI (Chişinău, MD) – Iona, după M.Sorescu

GAUDEAMUS (Cluj Napoca, RO) . Doamne, ce balamuc!, după N.Simon

LUDIC (Iaşi, RO) – Norvegia, azi! , după I. Bauersima; Despre corpul femeii: camp de luptă în războiul din Bosnia, după M.Vişniec

– 2 spectacole care propun o intensă experimentare a trăirii dramatice, în regia lui Aurel Luca.

TRUVERII (Bucureşti, RO) – Petrecerea Pelerinilor

– Bazat pe texte medievale ale trubadurilor, Petrecerea Pelerinilor oferă un buchet de cântece de origine latină de pe teritorii diverse ale Imperiului Roman în perioada de după creştinare, în regia lui Mihai Serghei Tudor.

Ceremonia de Deschidere a festivalului va avea loc joi, 23.04.2015, ora 18.30, avându-l în prim-plan pe Dan Chiorean, actor la Teatrul Naţional Cluj Napoca, invitat special pentru a patrona critic festivalul şi pentru a împărtăşi participanţilor observaţii utile legate de spectacolele prezentate.

Premii:
– Nominalizare la categoria Cel mai bun actor în rol principal oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2014.
– Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2013.

APOLLO nu este un festival competitiv, provocarea comună a participanţilor fiind aceea de a câştiga inimile spectatorilor şi de a obţine aplauze binemeritate în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Pentru dăruirea lor, toate grupurile vor fi recompensate cu trofee unice: lucrări semnate de Ştefan Balog (artist plastic), sculpturi în piatră care încearcă să surprindă esenţa spectacolelor prezente în festival.

Cu sprijinul Fundaţiei “Inter-Art” Aiud şi a Centrului Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, anul acesta aripile festivalului deschid o nouă dimensiune în oferta artistică: prima ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Afişe. Artişti din toată lumea au fost invitaţi să accepte o abordare artistică a afişului ca obiect cultural. S-au primit înscrieri din partea a 55 artişti din ţară şi străinătate. Lucrările – afişe tematice Apollo – au fost selectate, acordându-se în mod simbolic premii şi distincţii.

Lucrările câştigătorilor şi a tuturor participanţilor vor fi expuse la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, sâmbătă, 25.04.2015, când va avea loc şi Simpozionul „Afişul -obiect de arta”.

În aceeaşi după-amiază, tot în cadrul festivalului APOLLO va avea loc expoziţia personală de afişe combatante “Azi trag la ţintă!”, semnată de Prof. Univ.Dr. Feleki Károly (Univ de Artă şi Design, Cluj Napoca) – care va prezenta publicului afişele ce acoperă o largă plajă de atitudini critice ale autorului, faţă de evenimente politice, sociale şi culturale ce au avut loc în ultimele decenii în spaţiul geografic local şi european.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MIERCURI, 3 IULIE | O nouă întâlnire online a clubului „SF, Fantasy & Horror Club Alba”, organizată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Bera Larisa

Publicat

în

MIERCURI, 3 IULIE | O nouă întâlnire online a clubului „SF, Fantasy & Horror Club Alba”, organizată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Miercuri, 3 iulie 2024, de la ora 18.00, are loc o nouă întâlnire a SF, Fantasy & Horror Club Alba, online, pe platforma DISCORD, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea