FOTO: Moții din zona Zlatnei au ieșit în stradă revoltați de pagubele tot mai mari provocate de mistreți și lupi
Circa 100 de persoane care locuiesc în localitățile aparținătoare de Primăria Zlatna s-au adunat vineri, începând cu ora 13.00, în centrul orașului pentru a atrage atenția autorităților cu privire la pagubele tot mai importante provocate de mistreți și lupi.
Manifestația vine după sesizări repetate transmise primăriei, Prefecturii Alba, Asociației Județene pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Alba, Consiliului Județean Alba, parlamentarilor, care însă au rămas toate fără niciun răspuns.
Doi dintre principalii organizatori ai protestului de astăzi, Petru Valacec si Nicolae Tomuș, au declarat pentru ziarul “Unirea” că deși anterior politicieni și persoane cu funcții importante le-au promis sprijin, în vederea rezolvării problemei cu care se confruntă sutele de agricultori și crescători de ovine din zonă, aceștia nu s-au ținut de cuvânt.
La miting au participat primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, un angajat al biroului parlamentar Dan Simedru și un reprezentant al societății care are în concesiune fondul de vânătoare din zonă.
CITEȘTE ȘI: FOTO, VIDEO| Mistreții ”terorizează” proprietarii de terenuri agricole din zona Zlatna. Vineri, miting de protest
Dacă primarul le-a spus protestatarilor că îi sprijină, arătându-le documentele cu sesizările oficiale făcute către instituțiile abilitate, respectiv Prefectura Alba, AJVPS, trimisul deputatului Simedru a promis să îi relateze detaliat șefului său tot ce s-a întâmplat la protest.
“Toți politicienii cu care am vorbit despre problema noastră au spus că o să ne ajute, că o să ne contacteze. Dar nu ne-a mai căutat nimeni. Pentru că nu le pasă de noi. Am trimis hârtii peste tot unde am știut și nu am primit până acum niciun răspuns. Nu am auzit nicio propunere serioasă pentru rezolvarea situației.
Noi suntem revoltați și cerem să se facă ceva cu porcii mistreți și lupii care ne distrug efectiv culturile. În medie, peste 60 la sută din pășunile și fânațele din zona noastră sunt distruse de animalele sălbatice.
Dezastrul ăsta a apărut în primăvara trecută. Au mai fost și înainte pagube, 5 arii la un hectar, dar de un an este dezastru. Porcii scot cartofii, manăncă și distrug culturile de lângă casă, iar lupii fac ravagii în turmele de oi.
Reprezentantul asociației care administrează fondul cinegetic zice că evaluează la 400 numărul de porci mistreți. Noi spunem, după evaluările noastre, că sunt 4000.
Nu ne vom opri până ce nu vom găsi o soluție”, a declarat Petru Valacec pentru ziarul Unirea.
Foto: Fleser Horea
[nggallery id=341]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii