Reforma legislației electorale prinde contur – Liberalii au depus în Parlament proiectul votului prin corespondență
Votul prin corespondență este o temă extrem de importantă pentru care Partidul Național Liberal și-a asumat public responsabilitatea.
După evenimentele scandaloase petrecute la secțile de vot organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, PNL a fost singurul partid care a susținut elaborarea de urgență a unei legi care să permită introducerea acestui sistem de vot prin corespondență pentru cetățenii români din diaspora.
Liberalii au votat luni în ședința Biroului politic în unanimitatea pentru susținerea acestui demers, concretizat în depunerea unei inițiative legislative privind votul prin corespondență.
“Proiectul nostru a fost elaborat de o comisie din care fac parte toti parlamentarii de diaspora ai PNL si parlamentarii din comisia de cod electoral. Este un succes al PNL, pentru ca se tine cont de acea revolutie din noiembrie 2014, de la prezidentiale. Nedreptățile și abuzurile Guvernului PSD, ne-au determinat să acționăm și ne-am angajat în fața cetățenilor, nu doar din diaspora, că vom duce la bun sfârșit acest proiect. Este un instrument necesar în contextul în care românii de peste hotare reprezintă 3,5 milioane de cetățeni cu drept de vot. În condiţiile în care în ţară sunt 18 milioane de votanţi, numărul românilor din străinătate reprezintă cam 20% din electorat Este firesc să le creăm acestor români un cadrul legal modern, suplu, astfel încât șă-și exercite dreptul constituțional de a vota în mod liber și nediscrminatoriu”. a declarat liberalul Dan Simedru.
Propunerea liberală este ca diasporă să fie reprezentată de 8 deputați și 4 senatori, pentru care va exista o singura circumscriție electorală, care se va adăuga celor 42 de la nivel național, în contextul în care pentru alegerile parlamentare s-a convenit la nivelul tuturor partidelor politice revenirea la votul pe listă
Legea inițiată de liberali, susținută prin 160 de semnături, are în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului. Soluţia legislativă propune un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, garantându-se secretul votului exprimat și implementarea unor măsuri de securizare a lui.
Propunerea liberală va reprezenta un punct de plecare în dezbaterea parlamentară pe această lege atât de așteptată de romănii din afara granițelor.
Biroul de presă al PNL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii