26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceaușescu: Astăzi ar fi împlinit 102 ani
Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, ar fi împlinit în 26 ianuarie 2020, vârsta de 102 de ani. Până în 1989 această zi era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.
La 26 ianuarie 1918, în Scorniceşti, România, s-a născut cel care avea să devină îngerul şi demonul românilor, Nicolae Ceauşescu.
„Educat” încă din 1952 pentru a „sluji” politicile comuniştilor, Nicolae Ceauşescu ajunge la putere prin Partidul Muncitoresc Român, redenumindu-l ulterior în Partidul Comunist Român.
În prima etapă a regimului (1965-1971), promisiunile cu caracter populist făcute de Ceauşescu, i-au întărit poziţia. La acea vreme, noul lider nu urmărea numai câştigarea simpatiei faţă de popor, ci şi pe cea a Occidentului. Anul 1968 a fost decisiv pentru propulsarea lui în politica internaţională – Ceauşescu a atacat verbal URSS. A doua etapă (1971-1980) a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceauşescu în China şi în Coreea de Nord. În 1974 acesta devine preşedinte, iar în 1973 i se alătură şi Elena Ceauşescu, consoarta sa, care a devenit a doua putere în stat.
În anii ’70 dictatorul ia o serie de decizii economice greşite. După 1980 starea de criză s-a agravat din cauza împrumuturilor imense din străinătate. Sfârşitul regimului ceauşist a avut loc între anii 1987-1989, când dictatorul pierduse total sprijinul populaţiei. La 21 decembrie 1989, Ceauşescu a organizat un miting pentru a explica populaţiei de ce politica sa este cea mai bună. Mulţimea însă a început să-l huiduiască, după care a pătruns în Comitetul Central, Televiziune şi Radioul Naţional. La 25 decembrie, Tribunalul Militar Excepţional, constituit printr-un decret semnat de Ion Iliescu, a decis judecarea şi condamnarea la moarte a soţilor Ceauşescu, ei fiind executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei.
Ceaușescu în Partidul Comunist cu patru clase absolvite şi o calificare de cizmar. S-a căsătorit cu Elena Petrescu, după venirea comuniştilor la putere. În perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost deţinut mai multe portofolii ca ministru, iar la moartea acestuia, în 1965, a ajuns secretar general al PCR şi şef al statului român.
În sfertul de secol petrecut sub regimul Ceauşescu, ziua de 26 ianuarie se transformase într-o adevărată sărbătoare naţională, dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor omagiale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui