Kronospan SEBEȘ face precizări cu privire la RISCURILE pentru SĂNĂTATE, producția de FORMALDEHIDĂ, respectarea LEGISLAȚIEI
1.Activitatea Kronospan Sebes SA
Kronospan Sebes produce placi de tip PAL, MDF simplu si melaminat, formaldehida, rasini melamino si ureo-formaldehidice lichide si pulbere. Platforma de la Sebes are o istorie de peste 40 de ani in domeniul industriei lemnului si a fost preluata si retehnologizata de Kronospan in anul 2004.Activitatea de productie a Kronospan este reglementata in acest moment de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflata in curs de revizuire la aceasta data.
Kronospan respecta cu strictete aceasta autorizatie. Toate rapoartele de monitorizare realizate pe parcursul anului 2014 de catre societate si laboratoare acreditate sunt la dispozitia publicului pe site-ul companiei.
Modernizarea proceselor de fabricatie a devenit o constanta, atat la facilitatile din Sebes cat si la cele din Brasov, fiind implementate cele mai noi tehnologii in domeniul protectiei mediului. Compania a promovat dezvoltarea tehnologiei UTWS care faciliteaza epurarea cu succes a gazelor reziduale şi reducerea substanţelor mirositoare fără a folosi energie suplimentară. Avantajele tehnologiei moderne, implementata in ambele fabrici Kronospan din Romania, constau in: niveluri minime de emisii de compuşi organici volatili; emisii reduse de substanţe mirositoare; emisii minime de pulberi; reducerea cu 50% a gazelor de ardere; consum de energie pentru procesul uscătorului de numai 10% din cel al sistemelor convenţionale. Kronospan este certificata ISO 14.0001 dar si FSC, certificarea prin care compania promoveaza un management durabil al padurilor De asemenea, echipa de cercetare Kronospan dezvoltă în permanenţă tehnologii noi în domeniul protecţiei mediului, mult avansate celor disponibile. In paralel, au fost adoptate politici de eficientizare in domeniul deseurilor, transportului si resurselor pentru un impact minim asupra mediului. Transformarea industriei placilor pe baza de lemn intr-o industrie durabila reprezinta o componenta importanta a politicii Kronospan, deseurile rezultate din procesele de prelucrare fiind reciclate in parteneriat cu alte societati si transformate in produse sau folosite pentru a genera energie cu zero emisii de carbon.
Kronospan Sebes a declansat revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu in luna septembrie 2013. Revizuirea autorizatiei integrate de mediu la SC Kronospan Sebes SA a fost solicitata ca urmare a cresterii capacitatii de productie a instalatiei IPPC prin optimizarea proceselor tehnologice.
In cadrul procedurii de revizuire au fost urmati toti pasii legali necesari si a fost pusa la dispozitia publicului intreaga documentatie care a stat la baza procedurii.
Astfel in cadrul procedurii au fost depuse urmatoarele documente:
- Raport de amplasament;
- Document privind analiza riscului adaptata situatiei existente pe platforma industriala;
- Raport de Securitate;
- Plan de Urgenta Interna;
- Politica de Prevenire a Accidentelor Majore;
- Informatii care trebuie comunicate publicului in cazul pericolelor de accidente majore.
Alte studii realizate:
– Expertiza Tehnologico-Energetica a Fabricii de Formaldehida de la Kronospan Sebes, realizat de Prof. Univ Dr. Ing. Biris Ioan de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
Atat studiile cat si acreditarile companiilor care le au realizat sunt la dispozitia publicului. In conformitate cu concluziile acestor studii impactul asupra mediului nu se modifica fata de situatia actuala, existenta.
2.Investitia Kronochem
Kronospan a achizitionat in anul 2004 la Sebeş, impreuna cu intreaga platforma de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, si a carei capacitate autorizata in acel moment era de 60.000 de tone. Productia de formaldehida actuala de pe platforma de la Sebes este reglementata de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflala in curs de revizuire la aceasta data.
In conformitate cu prevederile autorizatiei de mediu nr. 29 din 08.01.2001, obtinuta de catre firma Frati la acel moment, Kronospan a preluat in 2004 si dezvoltat proiectul de baza pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.
Noua investitie este realizata de Divizia Chimica a Kronospan, Kronochem. Kronochem combina toate activitatile chimice ale Kronospan si se situeaza printre cei mai mari producatori de rasini UF din lume, ocupand o pozitie de lider in acest domeniu. Kronochem detine 9 fabrici in tari precum Germania, Anglia, Cehia, Polonia.
In prezent, Kronochem deruleaza investitia Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100%, pe baza Autorizatiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obtinerea autorizatiei de construire Kronochem a derulat intreaga procedura legala in vigoare. La dispozitia publicului au fost puse pe site ul ARPM si Kronospan Raportul de impact asupra mediului si Raportul de securitate pentru noua instalatie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenti, acreditati si trateaza pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricatie, protectia mediului.
Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca.
Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului.
Alte studii realizate:
Studiu de evaluare adecvata pentru situl ROSCI 0211 – Podisul Secaselor
Acest studiu a avut ca scop descrierea conditiilor initiale din perimetrul potential afectat de catre investitia propusa precum si a zonelor din imediata vecinatate. Studiul a fost realizat in anul 2011 de SC TEHNOBIOS CONSULTING ALBA SRL, in asociere cu SC HALCROW ROMANIA SRL.
Concluziile studiului:
Influenta emisiilor cu formaldehida si methanol asupra sitului ROSCI 0211 – Podisul Secaselor, respectiv Rapa Rosie, cumulate cu traficul auto existent in Sebes nu este sesizabila vizual in prezent, starea ecologica a sitului nefiind afectata.
3.Studii realizate in afara procedurii de reglementare
Interesata constant de impactul activitatii sale asupra comunitatii, Kronospan a mai desfasurat o serie de studii cu specialisti reputati in domeniu.
- Studiu de evaluare a riscurilor asupra sanatatii in relatie cu activitatile Kronospan
Kronospan a solicitat masurarea imisiilor de formaldehida din comunitate. Facem precizarea ca imisiile de formaldehida pot proveni din surse diferite:
– trafic auto;
– diferite activitati industriale;
– alte surse ocazionale
Punctele de prelevare au fost stabilite in asa fel incat sa acopere in cea mai mare parte orasul Sebes. Au fost selectate 13 puncte de prelevare, 12 in comunitate (strazile Mihail Kogalniceanu, Spicului, Aviator Olteanu, Calarasi, Decebal, Avram Iancu, Lucian Blaga, Aleea Parc, Aleea Lac, Traian, localitatea Lancram) si un punct in incinta Kronochem.
Masuratorile din comunitate au fost efectuate concomitent cu cea din incinta Kronochem, acestea fiind impartite in 4 perioade diferite de prelevare. In fiecare punct masuratorile au fost realizate simultan in interiorul si exteriorul locuintei.
Parametri urmariti au fost PM10, PM2.5 si formaldehida din imisii, aer de interior si formaldehida din probe biologice – urina). Perioada de prelevare a formaldehidei din imisii, aer de interior a fost de 90 minute, iar a pulberilor in suspensie PM10 si PM2,5 de 3-4 minute.
Concluziile studiului:
Concentratiile de formaldehida masurate in imisii simultan in interiorul a 12 locuinte din aria de influenta a obiectivului, in exteriorul acestor locuinte si respectiv in incinta obiectivului, au prezentat cele mai mari valori in interiorul locuintelor, acestea depasind nu numai valorile masurate in exteriorul locuintelor, ci uneori si pe cele masurate in incinta obiectivului. Concentratiile de formaldehida masurate in exterior au fost in limitele stabilite de legislatia in vigoare si nu reprezinta un risc pentru sanatatea populatiei.
- SINPHONIE
Proiectul Sinphonie este un proiect European dezvoltat in 25 de tari simultan. In ROMANIA au fost selectate 5 LOCATII: Alba, Aiud, Sebes, Unirea, Vintul de Jos. Au fost masurati 18 parametrii de la cei fizici la cei chimici si biologici, inclusiv formaldehida, PM 10 si 2.5 in interior si exterior. La Sebes masuratorile s-au desfasurat la Scoala nr.1, Str. Stefan cel Mare. Concluziile studiului realizat la nivel european sunt urmatoarele:
– Concentratiile de formaldehida la exterior in Sebes sunt mai mici decat la interior
– Concentratiile de formaldehida la exterior in Sebes sunt similare, uneori chiar mai mici fata de alte orase europene implicate in proiect
- Studiu privind influenta diferentiata asupra mediului a formaldehidei si a noxelor auto cu ajutorul bioindicatorilor (metoda lichenoindicatiei) in zona municipiului Sebes, judetul Alba
Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2012 – decembrie 2013, de SC TEHNOBIOS CONSULTING ALBA SRL, in asociere cu SC ENVIRONMENTAL RESEARCH SRL si PFA EMILIA DUNCA.
Scopul studiului a constat in a stabili influenta diferentiata a formaldehidei si a noxelor auto asupra mediului si in special, asupra organismelor vegetale, prin utilizarea lichenilor ca biondicatori.
Lichenii au fost depusi in 9 statiuni de control in aeralul municipiului Sebes: 8 perimetrale + 1 industrial (Kronospan), locatiile au fost stabilite prin studiul de dispersie.
Studiul a avut două faze: faza de monitorizare in situ si faza de laborator
Concluziile studiului:
Raportat la total emisii poluanti cu caracter acid, emisia fabricii de formaldehida reprezinta doar 0,015% din totalul acestora.
Principala sursa de emisii polunati cu caracter acid, generatori de ploi acide si de ceata fotochimica o reprezinta traficul auto.
Poluarea aerului ce apare in anumite zone (colt NE – bazin apa) din situl Rapa Rosie se datoreaza in proportie covarsitoare traficului auto din zona, si in cel mult, in proportie de 0,015 % activitatii de producere a formaldehidei.
FOTO: Managing Directors Kronospan – Adrian Băcilîă, Oana Bodea, Bastian Konzelmann
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii